Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Polonia a început construcția unui…

Polonia a început construcția unui gard de 2,5 metri înălțime de-a lungul graniței cu exclava rusă Kaliningrad

Sursa foto: Captură video. Twitter/ Straż Graniczna

Polonia a început pe 18 aprilie lucrările de construcție a unui gard electric la granița cu exclava rusă Kaliningrad, pentru a zădărnici posibile treceri ilegale ale frontierei, potrivit unui anunț al Poliției de Frontieră a Poloniei. Anterior, autoritățile poloneze au anunțat că gardul va avea o înălțime de 2,5 metri.

„Instalarea barierei ar trebui să fie finalizată până la 30 septembrie anul curent. Aceasta va acoperi întreaga frontieră terestră de 199 km cu Federația Rusă”, a anunțat instituția poloneză pe Twitter.

Potrivit autorităților poloneze, bariera va avea o lungime de aproape 200 km. Vor fi instalați 2 000 de stâlpi pentru camere video, 3 000 de camere video și 700 km de cabluri de alimentare, transmisie și detecție. În paralel, se lucrează la construcția Centrului de supraveghere din Kętrzyn.

Guvernul polonez a autorizat construirea bariere de-a lungul graniței cu exclava rusă Kaliningrad în toamna anului 2022. Atunci, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, declara că frontiera trebuie „sigilată” pentru ca țara să se simtă în siguranță, potrivit Euronews.

Decizia a fost luată pe fondul suspiciunilor că Moscova intenționează să faciliteze trecerea ilegală a frontierei de către migrații asiatici și africani. Blaszczak a spus că bariera va fi alcătuită din trei rânduri de sârmă ghimpată, de 2,5 metri înălțime și 3 metri lățime, cu un sistem electronic de monitorizare și camere.

Exclava Kaliningrad se află pe coasta baltică între Polonia și Lituania și este separată de Belarus printr-un coridor de frontieră îngust.

În 2022, Polonia a mai ridicat un zid de oțel de-a lungul graniței sale cu Belarus, după ce mii de migranți au încercat să treacă anul trecut.