Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Peste 340 de cetăţeni români…

Peste 340 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel, anunță autoritățile de la București

Sursa: DIGI24

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București informează că 346 de cetăţeni români şi străini au fost repatriaţi din Israel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 8 octombrie, prin intermediul a două curse aeriene, în contextul deteriorării situației de securitate din Israel și Fâșia Gaza.

189 de cetățeni au ajuns în România prin intermediul primei curse, iar 157 prin intermediul celui de-al doilea zbor.

MAE informează că o echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Tel Aviv și a Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah s-a deplasat la Aeroportul Ben Gurion pentru a acorda asistență consulară cetățenilor români aflați pe aeroport.

„Totodată, reprezentanții Celulei de Criză a MAE s-au coordonat cu autoritățile israeliene și cu Patriarhia Română pentru gestionarea grupurilor de cetățeni români și de pelerini români aflați pe Aeroportul Ben Gurion, în vederea asigurării cazării acestora, până la identificarea unor soluții de repatriere”, mai notează autoritățile române.

Sâmbătă, preşedintele României Klaus Iohannis a declarat la Lisabona că în jur de 800 – 900 de români se află în Israel, mulţi dintre aceştia fiind turişti, şi că se caută soluţii pentru aducerea în ţară a celor care vor să revină rapid, scrie Agerpres.

„Sunt destul de mulţi români în momentul acesta în Israel. Din datele pe care le avem până acum, sunt între 800 – 900 de români, mulţi sunt turişti, alţii sunt în pelerinaje. Deocamdată, nu avem informaţii că ar fi în dificultate, dar, cum se spune, situaţia este în evoluţie şi în orice moment poate să apară ceva nou. Noi căutăm deja soluţii pentru a-i aduce în ţară pe cei care vor să revină rapid. Acest lucru va fi posibil, cred, în curând”, a spus şeful statului român la Palatul Belem, în cadrul declaraţiilor comune susţinute cu omologul portughez, Marcelo Rebelo de Sousa.

După ce Israel a declarat „stare de pregătire pentru război”, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău a emis o alertă de călătorie pentru Israel și a „recomandat insistent cetățenilor moldoveni să evite orice călătorie în Israel”.

ZdG a solicitat informații de la MAEIE despre cetățenii moldoveni aflați în regiune sau dacă printre cetățenii români și străini repatriați de București se află și moldoveni, dar nu am primit un răspuns deocamdată.

Anterior, MAEIE a transmis că pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau să facă uz de linia de urgență a Ministerului. Informații de contact:

  • pagina web: https://israel.mfa.gov.md/
  • email: tel-aviv@mfa.gov.md
  • telefon de urgență: +972533045771 în regim 24/7 Centru de Apel MAEIE:
  • 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova
  • +373 22 23 20 02 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare

Duminică dimineață, forțele de apărare israeliene au declarat că numărul israelienilor uciși de când Hamas a lansat atacul de sâmbătă a crescut la 350.