Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Israelul lovește Libanul după ce…

Israelul lovește Libanul după ce Hezbollah a lansat rachete spre o zonă israeliană, în semn de „solidaritate cu poporul palestinian”

Sistemul antirachetă Iron Dome al Israelului interceptează rachete lansate din Fâșia Gaza, văzut din Ashkelon, în sudul Israelului, 8 octombrie 2023. Sursa: Reuters

Forțele israeliene s-au confruntat duminică cu luptători înarmați ai grupării palestiniene Hamas, la 24 de ore după ce militanții au lansat un atac surpriză asupra Israelului în care au fost ucise aproximativ 500 de persoane, în cea mai sângeroasă zi de violențe din Israel din ultimii 50 de ani, scrie Reuters.

Conflictul riscă să se extindă, cu focuri din Liban în nordul Israelului, pe care grupul armat Hezbollah a declarat că le-a efectuat „în solidaritate” cu poporul palestinian.

Forțele israeliene au răspuns cu lovituri de artilerie în Liban și cu un atac cu dronă asupra unui post al Hezbollah din apropierea graniței, a declarat armata. Nu au fost raportate victime.

În nord, organizația paramilitară Hezbollah, susținută de Iran, a declarat într-un comunicat că a efectuat un atac cu rachete și artilerie asupra a trei posturi, inclusiv un „site radar” în zona „Fermele Shebaa”, o porțiune de pământ ocupată de Israel din 1967 pe care Libanul o revendică, la granița libanezo-siriană şi Înălţimile Golan ocupate de Israel.

Forțele de apărare israeliene au declarat că numărul israelienilor uciși de când Hamas a lansat atacul de sâmbătă a crescut la 350.

În cadrul unei ședințe de duminică, purtătorul de cuvânt al Forțelor Defensive Israeliene (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că prioritățile sunt încetarea luptelor în comunitățile israeliene și controlul breșelor în gardul care desparte Gaza de Israel.

Peste 250 de locuitori din Gaza au fost uciși atunci când Israelul a răspuns cu un atac.

Ne vom răzbuna cu forță pentru această zi”, a declarat sâmbătă premierul Benjamin Netanyahu.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că duminică se desfășurau operațiuni în opt zone din jurul Fâșiei Gaza, în timp ce televiziunea Al Hadath a citat Societatea Palestiniană de Semilună Roșie (PRCS) care a declarat că 18 persoane au fost ucise în urma atacurilor israeliene asupra a două case din districtul Beit Hanoun din Gaza.

Oficialii palestinieni din domeniul sănătății au declarat că 20 de copii se numără printre cei 256 de civili uciși. Aproape 1 800 de persoane au fost rănite, au spus ei.