Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opozantul rus Alexei Navalny ar…

Opozantul rus Alexei Navalny ar fi fost plasat într-o colonie penitenciară situată în afara Moscovei

Opozantul rus Alexei Navalny ar fi fost plasat într-o colonie din afara Moscovei, unde urmează să-şi ispăşească pedeapsa de doi ani şi jumătate de închisoare. Acest lucru a fost raportat către TASS de către un membru al Consiliului de supraveghere publică, Alexander Maltsev, notează Novaya Gazeta.

„Am verificat informațiile despre transferarea lui Navalny către IK-6. Nu a fost confirmată. Mai mult, departamentul Serviciului Federal Penitenciar pentru Regiunea Moscova ne-a spus că Navalny nu va fi transportat în regiunea noastră ”, a spus Maltsev.

Un membru al Consiliului de supraveghere publică a clarificat această problemă după ce au apărut rapoarte că Navalny fusese deja dus în colonia nr. 6 din Kolomna. Departamentul de gardă al instituției corecționale a respins aceste informații.

Opozantul rus Alexei Navalny a fost transferat de la centrul de detenție preventivă-1 din Moscova, însă nu se cunoaște cu exactitate unde a fost dus.

Conform Novaya Gazeta, directorul Serviciului Federal al Penitenciarelor, Alexander Kalashnikov, a promis că opozantului i se vor oferi condiții normale. „Garantez că nu există nici o amenințare pentru sănătatea și viața lui Navalny. El va fi ținut într-un mediu complet normal. Dacă va dori, va fi implicat în activități de producție ”, a menționat acesta.

Pe 20 februarie, instanța Babushkinsky din Moscova i-a aplicat o amendă în valoare de 850 de mii de ruble opozantului rus în cazul calomniei împotriva veteranului Ignat Artemenko, care a jucat într-un videoclip de campanie în sprijinul amendamentelor la Constituție. Avocații lui Navalny au declarat atunci că vor contesta decizia instanței. Data apelului este încă necunoscută. Cu toate acestea, Navalny a fost deja convocat de la centrul de detenție preventivă din Moscova, fără să se aștepte apelul.

Tot pe 20 februarie, Tribunalul Moscovei a recunoscut că este legală decizia Curții Simonovsky din Moscova, care pe 2 februarie a admis petiția Serviciului Penitenciar Federal pentru înlocuirea pedepsei suspendate a lui Navalny în cazul Yves Rocher. Ținând cont de arestul la domiciliu, el va petrece aproximativ 2,5 ani în colonie.

La 17 februarie, CEDO a cerut Rusiei să-l elibereze imediat pe politician în conformitate cu prevederea 39 din Regulamentul Curții, luând în considerare riscul pentru viața lui Navalny și condițiile din închisoare.

Cererea adresată instanței europene a fost depusă după ce politicianul a fost arestat și trimis la un centru de detenție preventivă. Autoritățile ruse au numit această cerință „cu bună știință impracticabilă”.

La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, condițiile perioadei de probațiune, potrivit cărora politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.

Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.

Cu toate acestea, doi ani mai târziu, instanța l-a condamnat pe Alexei Navalny la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de probă de cinci ani, care a fost prelungită cu încă un an în 2017. Astfel, perioada de probă a expirat pe 29 decembrie 2020. Fratele politicianului, Oleg, a fost codamnat la detenție.

În octombrie 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a decis că verdictul în dosarul „Yves Rocher” era motivat politic, arbitrar și nerezonabil, oferind fraților Navalny despăgubiri în valoare totală de 76 de mii de euro și 460 de mii de ruble.

În 2019, CtEDO a constatat că aflarea lui Alexei Navalny în arest la domiciliu, în 2014, timp de mai bine de zece luni, a fost ilegală.

Procuratura Generală a Rusiei a susținut însă poziția Serviciului Federal de Executare a Pedepselor (FSIN).

Navalny a revenit în Rusia pe 17 ianuarie, după ce a urmat tratamentul în Germania în urma unui atentat la viața sa, el fiind otrăvit în august 2020 cu agentul neurotoxic „Noviciok”. El a fost reținut pe un aeroport din Moscova și dus la secția de poliție Khimki. Tot acolo, o zi mai târziu, pe numele lui Navalny a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile. Mai apoi, el a fost transferat în izolatorul „Matrosskaya Tishina”.