Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Opozantul rus Alexei Navalny, aflat…

Opozantul rus Alexei Navalny, aflat în închisoare, lansează o organizație internațională anticorupție

Sursa foto: Reuters

Opozantul rus Alexei Navalny, aflat în închisoare, a lansat luni, 11 iulie, o organizație internațională anticorupție, la un an după ce Fundația Anticorupție (FBK) a fost declarată drept „ilegală și extremistă”, transmite Reuters.

Pe canalul de Telegram al lui Navalny, unde sunt postate mesaje prin intermediul avocaților săi, Navalny a declarat că din consiliul consultativ al fundației vor face parte fostul premier belgian Guy Verhofstadt, politologul Francis Fukuyama, jurnalista și istoricul Anne Applebaum, laureată a premiului Pulitzer, și soția lui Navalny, Iulia Navalnaya.

Hotărârea judecătorească de anul trecut prin care fundația a fost scoasă în afara legii a interzis, de fapt, aliaților săi să candideze la alegeri și a dat autorităților puterea de a încarcera activiștii FBK și de a le îngheța conturile bancare, oprind capacitatea acesteia de a primi donații de la susținători.

Luni, pe rețelele de socializare, Navalny a declarat că noua Fundație internațională anticorupție va fi „complet transparentă și clară” și că primele sale fonduri vor fi Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro (50.000 de dolari), pe care Parlamentul European i l-a acordat anul trecut.

„Ca întotdeauna, ne bazăm pe ajutorul și sprijinul dumneavoastră și vă promitem că vom lucra bine”, a declarat Navalny.

Navalny a fost încarcerat în 2020 pentru că a încălcat „condițiile de eliberare pe cauțiune” la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat pentru otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok.

Anul acesta a fost condamnat la alți nouă ani de închisoare pentru „fraudă și sfidarea instanței, acuzații despre care spune că au fost fabricate pentru a-i zădărnici ambițiile politice.

VIDEO/ Opozantul rus, Alexei Navalny, condamnat la 9 ani de închisoare pentru fraudă pe scară largă