• Opozantul rus Alexei Navalny a devenit laureat al premiului anual pentru curaj civic oferit de Fundația Boris Nemțov

  Opozantul rus Alexei Navalny a devenit laureat al premiului anual pentru curaj civic oferit de Fundația Boris Nemțov
  Foto: Pro TV
  de
  01 martie 2021 | 22:08

  Fundația Boris Nemțov i-a acordat opozantului rus Alexei Navalny premiul „pentru curajul său în susținerea valorilor democratice în Rusia”, notează Novaya Gazeta.

  „Navalny nu numai că a arătat un curaj incredibil, dar a adus o contribuție uriașă la dezvăluirea corupției și la creșterea nivelului de participare a cetățenilor la procedurile permanente din Rusia. De-a lungul anilor, el a devenit cel mai influent politician de opoziție din Rusia și un simbol al rezistenței la tirania din lume ”, se spune în declarație.

  Fundația a cerut și eliberarea imediată a lui Navalny.

  În 2020, premiul Fundației Boris Nemțov pentru curaj în susținerea valorilor democratice în Rusia a fost primit de activistul Konstantin Kotov, care a fost condamnat pentru încălcări repetate la mitinguri.

  Potrivit sursei citate, suma premiului este de 10 mii de euro.

  La 17 februarie, CEDO a cerut Rusiei să-l elibereze imediat pe politician în conformitate cu prevederea 39 din Regulamentul Curții, luând în considerare riscul pentru viața lui Navalny și condițiile din închisoare.

  Cererea adresată instanței europene a fost depusă după ce politicianul a fost arestat și trimis la un centru de detenție preventivă. Autoritățile ruse au numit această cerință „cu bună știință impracticabilă”.

  La 2 februarie, Curtea Districtuală Simonovsky din Moscova a schimbat pedeapsa cu suspendare în cazul opozantului Alexei Navalny cu una reală în dosarul „Yves Rocher”. El a fost condamnat la trei ani și șase luni de detenție într-o pușcărie cu regim general, anunță presa rusă.

  Pedeapsa dictată de judecătorii ruși va exclude aproape un an pe care Navalny l-a petrecut în arest la domiciliu. Astfel, el ar urma să se afle în pușcărie doi ani și opt luni.

  Navalny a fost recunoscut vinovat de faptul că a încălcat, în mod sistematic, condițiile perioadei de probațiune, potrivit cărora politicianul trebuia să se prezinte inspecției de două ori pe lună în anumite zile stabilite.

  Potrivit publicației Novaya Gazeta, dosarul „Yves Rocher” a fost inițiat împotriva lui Alexei Navalny și a fratelui său Oleg în decembrie 2012 în baza unei declarații a lui Bruno Leproux, directorul general al Yves Rocher Vostok LLC (filiala din Rusia a firmei). Fraților li s-a imputat că ar fi tras pe sfoară compania de cosmetice Yves Rocher și o întreprindere de procesare ca intermediar în furnizarea serviciilor de logistică. Într-un tribunal din Rusia, în 2014, reprezentanții Yves Rocher Vostok au luat partea fraților Navalny, afirmând că, de fapt, contractul a fost îndeplinit în totalitate, iar compania nu a suferit niciun prejudiciu. Leproux, cel care a prezentat declarația împotriva lui Navalny, nu s-a prezentat niciodată în instanță și apoi a demisionat de la Yves Rocher.

  Cu toate acestea, doi ani mai târziu, instanța l-a condamnat pe Alexei Navalny la trei ani și jumătate de închisoare cu suspendare, cu o perioadă de probă de cinci ani, care a fost prelungită cu încă un an în 2017. Astfel, perioada de probă a expirat pe 29 decembrie 2020. Fratele politicianului, Oleg, a fost codamnat la detenție.

  În octombrie 2017, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a decis că verdictul în dosarul „Yves Rocher” era motivat politic, arbitrar și nerezonabil, oferind fraților Navalny despăgubiri în valoare totală de 76 de mii de euro și 460 de mii de ruble.

  În 2019, CtEDO a constatat că aflarea lui Alexei Navalny în arest la domiciliu, în 2014, timp de mai bine de zece luni, a fost ilegală.

  Procuratura Generală a Rusiei a susținut însă poziția Serviciului Federal de Executare a Pedepselor (FSIN).

  Navalny a revenit în Rusia pe 17 ianuarie, după ce a urmat tratamentul în Germania în urma unui atentat la viața sa, el fiind otrăvit în august 2020 cu agentul neurotoxic „Noviciok”. El a fost reținut pe un aeroport din Moscova și dus la secția de poliție Khimki. Tot acolo, o zi mai târziu, pe numele lui Navalny a fost emis un mandat de arestare pentru 30 de zile. Mai apoi, el a fost transferat în izolatorul „Matrosskaya Tishina”.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Socialiștii sunt îndemnați să bea ceai și să se vaccineze, după ce au cerut demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. „După comunicatul PSRM de azi, nu poți decât să co…
  Deputați PAS, după ce PSRM a cerut demisia președintei Sandu: „Beţi ceai şi vă vaccinaţi. De anticipate nu scăpați”

  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75%, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  Infectarea lucrătorilor medicali din R. Moldova cu noul tip de coronavirus a scăzut cu 75% în rândul lucrătorilor medicali, odată cu inițierea campaniei de vaccinare, conform datelor Ministerului Sănătății, Mun…
  Infectarea lucrătorilor medicali cu COVID-19 a scăzut cu 75%, odată cu inițierea campaniei de vaccinare

  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit duminică în apropierea aerodromului de la Vadul lui Vodă. Două echipaje de pompieri și o ambulanță au intervenit. În avionul de mici dimensiuni se aflau două persoane,…
  FOTO/ Un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la Vadul lui Vodă

  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate. Solicitarea PSRM se regăsește în declarația adoptată duminică în cadrul ședin…
  PSRM cere demisia președintei Maia Sandu și organizarea alegerilor prezidențiale anticipate

  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris

  Colacul este un simbol al recunoștinței, oferit nanilor la botez, la nuntă sau împodobind toiagul colindătorilor. Gospodinele împletesc colaci în trei, șase sau douăsprezece vițe și se străduiesc să-i gătească…
  Colaci de la Corjeuți, copți la Paris