Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   ONU: Peste 1,7 milioane de…

ONU: Peste 1,7 milioane de ucraineni au părăsit țara și s-au refugiat în Europa Centrală

De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, peste 1,7 milioane de ucraineni s-au refugiat în Europa Centrală, a anunțat luni, 7 martie, agenția ONU pentru refugiați, UNHCR, în timp ce alte mii de persoane trec granițele, transmite Reuters.

Polonia, care are cea mai mare comunitate ucraineană din Europa Centrală, a primit peste 1 milion de refugiați ucraineni de la începutul conflictului militar.

„Este vorba de un milion de tragedii umane, un milion de oameni alungați din casele lor de război”, a scris pe Twitter serviciul polonez de pază a frontierei.

Un număr de 1.735.068 de civili – majoritatea femei și copii, întrucât bărbații au rămas acasă pentru a lupta – au trecut până acum granița în Europa Centrală, a precizat UNHCR.

Uniunea Europeană ar putea primi până la 5 milioane de refugiați ucraineni dacă ofensiva Rusiei asupra Ucrainei va continua, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell. Rusia își califică acțiunile din Ucraina drept o „operațiune specială”.

S-a încheiat a treia rundă de negocieri dintre Rusia și Ucraina, în vederea încetării acțiunilor militare din Ucraina. Reprezentantul delegației din partea Ucrainei, Mihail Podolyak, a anunțat că există evoluții pozitive în negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă cu privire la problema coridoarelor umanitare.