Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministrul Apărării al Rusiei a…

Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

Foto: Ria Novosti

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya Gazeta.

Declarațiile ministrului au făcut ca rubla rusească să-și consolideze pozițiile.


„Cred că obiectivele verificărilor-surpriză au fost atinse. Trupele au demonstrat capacitatea de a oferi apărare țării. În acest sens, am luat o decizie de finalizare a activităților de verificare în districtele militare sudice și occidentale”, a spus Șoigu, la o întâlnire în Crimeea.

Potrivit ministrului, în Crimeea, în timpul verificării, au fost elaborate acțiuni de apărare antiamfibie a litoralului maritim. Șoigu a menționat că exercițiile „au implicat sistemele de rachete de coastă „Bal” și „Bastion”, vehicule aeriene fără pilot moderne „Inokhodets”, bărci de patrulare rapide și alte arme noi performante.


Șoigu a ordonat ca trupele care au fost implicate în exercițiile din sudul Rusiei să revină la locurile lor de desfășurare permanentă până la 1 mai. În același timp, ministrul a ordonat ca monitorizarea situației din zonele NATO să continue, pentru a fi „pregătiți cu un răspuns imediat, în cazul unor evoluții nefavorabile”.

„În fiecare an, în Europa, Alianța desfășoară până la 40 de evenimente operaționale majore, cu un accent clar anti-rus. În primăvara acestui an, forțele armate combinate ale NATO au început cel mai ambițios exercițiu din ultimii 30 de ani, Defender Europe 2021”, a punctat Șoigu.

La sosirea în Crimeea, Șoigu a inspectat zonele în care au fost desfășurate trupe și echipamente militare și a verificat disponibilitatea forțelor navale și terestre pentru exerciții.

Verificările de control se efectuează în luna aprilie. Trupele sunt retrase în zonele de antrenament pentru exerciții tactice și bilaterale speciale în toate cele patru districte militare și Flota de Nord, precum și în Extremul Nord. Potrivit Ministerului Apărării, principalele operațiuni de antrenament și luptă vor avea loc la terenurile de antrenament Tsugol și Sergeevsky din districtul militar de est, unde o comisie a Statului Major General efectuează o inspecție.

Pe fondul declarației lui Șoigu, rubla a început să se consolideze brusc. Rata dolarului american începând cu ora 15:00, ora Moscovei, a scăzut la 75,7 ruble, iar euro – la 91,1.

Foto: Novaya Gazeta


La mijlocul lunii aprilie, Șoigu a anunțat că în termen de trei săptămâni Forțele Armate Ruse au transferat două armate și trei unități aeropurtate în zonele de instruire în securitate militară și misiuni de luptă la frontierele occidentale. El a menționat că toate activitățile de verificare sunt planificate să fie finalizate în termen de două săptămâni.

La sfârșitul lunii martie, Kievul a raportat despre bombardamente în apropierea satului Șumy, regiunea Donetsk. Ulterior, au apărut imagini surprinse prin satelit ale taberei militare ruse care, probabil, a fost deschisă lângă Voronej – la aproximativ 250 de kilometri de granița cu Ucraina.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „activitatea militară” a Rusiei în jurul Ucrainei, iar autoritățile franceze au cerut autorităților ruse să explice prin mecanismele OSCE în ce scop Moscova își concentrează forțele armate la granița cu Ucraina. Autoritățile din Germania, SUA și Marea Britanie au solicitat autorităților ruse să renunțe la fortificarea prezenței militare în apropierea frontierei cu Ucraina.

La început de aprilie, Kremlinul a spus că de-a lungul frontierelor ruse se presupune că „există o activitate sporită a forțelor armate NATO”. Pe 20 aprilie, președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, l-a invitat pe președintele rus Vladimir Putin să se întâlnească „oriunde în Donbas, unde e război”.