Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul rus de Externe declară…

Ministerul rus de Externe declară că decizia R. Moldova de a interzice panglica negru-oranj „provoacă indignare”: „Nu susținem o asemenea retorică, dar nu vom lăsa fără răspuns declarațiile făcute de autoritățile de la Chișinău”

Rusia consideră că decizia R. Moldova de a interzice panglica negru-oranj (Sf. Gheorghe) „este scandaloasă”. Declarații în acest sens au fost făcute de către purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Marian Zaharova, scrie Tass.

„Înțeleg că și R. Moldova este sub presiune, dar sunt lucruri care nu pot fi trădate. Aceasta este o adevărată trădare. (…) Asemenea decizii provoacă îngrijorare profundă și indignare”, a spus Zaharova.

Zaharova a menționat că astfel de decizii „nu corespund declarațiilor autortiăților de la Chișinău cu privire la angajamentul față de statutul neutru al Republicii, precum și a cooperării pragmatice și reciproc avantajoase cu Rusia”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a calificat inacceptabile declaraţiile preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, despre panglica negru-oarnj. Potrivit lui Zaharova, „acestea sunt o insultă la adresa memoriei eroilor”.

Zaharova a menționat că Moscova solicită din nou Chișinăului să se abțină de la astfel de declarații.

„Sau vom răspunde. Aceste răspunsuri vor fi dureroase. Nu este alegerea noastră. Nu susținem o asemenea retorică, dar nu vom lăsa fără răspuns declarațiile făcute de autoritățile de la Chișinău”, a declarat Zaharova.

Începând din 20 aprilie, toate persoanele care vor purta panglica negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” sau literele „V” și „Z”, care reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, vor fi amendate. Detalii aici

Legea promulgată pe 19 aprilie de președinta țării Maia Sandu, care interzice folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj, a fost publicată miercuri, 20 aprilie, în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Președinta Sandu a promulgat astăzi legea care interzice folosirea simbolurilor agresiunii ruse asupra Ucrainei – literele „V”, „Z”, dar și panglica negru-oraj: „Nu putem accepta simbolurile care înfățișează sau sprijină invazia rusă în Ucraina”