Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Ministerul Afacerilor Externe din Lituania…

Ministerul Afacerilor Externe din Lituania a decis declararea persona non grata pe teritoriul Lituaniei a doi diplomați din Belarus

Foto-simbol: Voiaj International

Ministerul Afacerilor Externe din Lituania a decis vineri, 28 mai, declararea persona non grata pe teritoriul Lituaniei a doi diplomați din Belarus. Autoritățile lituaniene susțin că motivul expulzării diplomaților ține de „activitățile incompatibile cu statutul diplomatic”, notează Novaya Gazeta.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe din Lituania a cerut Belarusului să-l elibereze pe fostul editor al canalului de Telegram Nexta Roman Protasevici, dar și pe iubita sa Sofya Sapega.

Pe 24 mai, autoritățile din Belarus a anunțat expulzarea unor angajați ai Ambasadei Letoniei, explicând că primarul de Riga, Martins Stakis, a înlocuit steagul oficial al Belarusului la Campionatul Mondial de Hochei pe gheață din oraș cu unul alb-roșu-alb. Letonia a răspuns anunțând expulzarea diplomaților din Belarus, scrie sursa citată.

Președintele din Belarus, Alexandr Lukașeko, a acuzat miercuri, 26 mai, Occidentul că a încercat să folosească deturnarea avionului Ryanair duminică, 23 mai, pentru a purta „un război hibrid împotriva sa” și a spus că Occidentul folosește acest moment ca diversiune, scrie The Moscow Time.

Președintele din Belarus a menționat miercuri că a acționat „legal” privind deturnarea unui zbor Ryanair și a criticat Vestul pentru „trecerea liniilor roșii”.

Ex-editorul canalului de Telegram „Nexta”, Raman Protasevici, reținut la 23 mai pe Aeroportul din Minsk, a apărut într-un video publicat la 24 mai, pe canalul de Telegram „Nexta”, unde declară că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Raman Protasevici, ex-editorul canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.