Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Letonia este prima țară care…

Letonia este prima țară care a reintrodus lockdown-ul în noul val de Covid-19 din Europa

Letonia, statul baltic văzut odată ca „povestea de succes” în lupta cu coronavirusul, anunțat lockdown timp de o lună, după o creștere fără precedent a cazurilor de Covid-19.

The Guardian relatează că astfel Letonia a devenit prima țară din Europa care a reimpus restricții de anvergură pe fondul unui nou val de cazuri în țările de pe tot continentul.

Țara baltică are una dintre cele mai mari rate de noi cazuri de Covid în raport cu populația din lume, potrivit Centrelor SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), asta după ce a ținut cu succes virusul la distanță luni de zile.

„Sistemul nostru de sănătate este în pericol … Singura cale de ieșire din această criză este să ne vaccinăm”, a declarat luni seara premierul, Krišjānis Kariņš, la o ședință de urgență a Guvernului.

El a spus că rata scăzută de vaccinare a țării este de vină pentru creșterea internărilor spitalicești.

Doar 57% din cei 1,9 milioane de letoni sunt complet vaccinați, cu mult sub media UE de 74%.

Guvernul a interzis circulația pe timp noapte pe durata unei luni, în intervalul 20:00 la 5:00. Totodată școlile și toate magazinele neesențiale au fost închise.

„Trebuie să-mi cer scuze pentru cei deja vaccinați…”, a spus Kariņš, adăugând că numai producția esențială, construcția și locurile de muncă critice vor rămâne funcționale.

Săptămâna trecută, președintele leton, Egils Levits, a fost testat pozitiv pentru coronavirus, forțându-l pe președintele Finlandei, Sauli Niinistö, care se întâlnise cu Levits cu o zi mai devreme, să se autoizoleze.

Letonia a fost mult timp privită ca una dintre puținele povești de succes în lupta cu coronavirusul din Europa, înregistrând mai puțin de 3.000 de decese de Covid de la începutul pandemiei.

Experții spun că o rată lentă și neuniformă de vaccinare a dus la creșterea numărului de infecții.

Ilze Viņķele, fostul ministru al Sănătății din Letonia, care a supravegheat primele două valuri de coronavirus din țară, a declarat: „Știam că anumite grupuri, în special cetățenii în vârstă, precum și cei din medii socio-economice mai puțin bogate, erau sceptici în privința vaccinului. Dar, din păcate, nu am reușit să abordăm această diviziune în mod eficient”.

Acum suntem obligați să intrăm într-un blocaj, iar acei letoni care au fost efectiv vaccinați se vor simți frustrați, deoarece au respectat regulile tot timpul”, a mai adăugat oficialul.

Letonia este prima țară din Europa care a reimpus o blocare strictă, pe măsură ce valul proaspăt de Covid se apropie de tot continentul.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că a existat o creștere cu 7% a cazurilor noi de coronavirus în Europa săptămâna trecută, singura regiune din lume în care cazurile au crescut, potrivit organismului sanitar.

Pandemia a afectat în special țările cu vaccinări mai mici din Europa Centrală și de Est, unde o mare parte din populație nu a fost imunizată și scepticismul privind vaccinurile anti-COVID este larg răspândit.