Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   La peste doi ani de…

La peste doi ani de la semnarea Acordului, moldovenii care au muncit în Italia vor putea beneficia de pensii din acest stat. Acordul în domeniul securității sociale semnat cu Spania nu este încă în vigoare

Sursa: Ambasada Republicii Moldova în Italia/Facebook

Acordurile în domeniul securității sociale semnate de R. Moldova cu Spania și Italia nu sunt încă funcționale, la peste un an de la semnarea documentelor la Madrid și peste doi ani – la Roma. Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), solicitați de ZdG, tratatul cu Italia va intra în vigoare la data de 1 decembrie 2023.

ZdG a solicitat informații despre Acordurile în vigoare în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și alte state după ce un cititor care a muncit în Spania a primit, la începutul lunii septembrie, de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, un răspuns în care se menționează că „responsabil de informarea Guvernului despre intrarea în vigoare și de aducere la cunoștință publică este MAEIE”, iar instituția care semnează tratatele nu a recepționat „scrisoare în acest sens”. Bărbatul ceruseră informații despre posibilitatea de a beneficia de pensie în R. Moldova, incluzând perioada în care a fost angajat peste hotare.

Sursa: ZdG

Conform Ministerului de Externe de la Chișinău, în decembrie 2022, partea moldovenească a notificat partea spaniolă despre îndeplinirea procedurilor interne necesare pentru intrarea în vigoare a Acordului.

„La moment partea moldovenească este în așteptarea notificării părţii spaniole despre îndeplinirea procedurilor sale interne necesare pentru punerea în aplicare a tratatului vizat”, a menționat sursa citată.

Până în prezent, tratate în domeniul securității sociale sunt semnate de către țara noastră cu următoarele țări: Austria, Azerbaidjan, Estonia, Lituania, Turcia, Belarus, Italia, Grecia, România, Luxemburg, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Germania, Spania, Bulgaria, Portugalia, Ucraina, Rusia. Dintre acestea, 18 tratate sunt în vigoare, cu excepția tratatelor semnate cu Italia și Spania.

„Tratatul cu Italia, ca urmare a notificării recente reciproce dintre părți, va intra în vigoare la data de 1 decembrie 2023”, a comunicat MAEIE.

Parlamentul R. Moldova a ratificat, în cadrul ședinței din 22 septembrie 2022, Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Spania.

Prevederile acordului vizează cetățenii moldoveni care au muncit în Spania, precum și cetățenii spanioli care au fost angajați în țara noastră.

„Este vorba despre angajați, lucrători independenți sau detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, al misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare. Beneficiarii vor putea primi pensii pentru limită de vârstă, pensii și indemnizații de dizabilitate generală sau cauzate în urma accidentelor de muncă ori de boli profesionale, dar și pensii de urmaș”, se arată în Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Spania.

Valoarea pensiilor va fi calculată proporțional, de fiecare stat, în funcție de perioada de asigurare realizată pe teritoriul propriu.

Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Spania a fost semnat, la Madrid, la 21 iulie 2022, iar cel cu Italia a fost semnat la Roma pe 18 iunie 2021.