Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Moldovenii stabiliți în Spania…

DOC Moldovenii stabiliți în Spania vor beneficia de pensii din acest stat

Parlamentul a ratificat, în cadrul ședinței din 22 septembrie 2022, Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Regatul Spaniei. Astfel, cetățenii celor două țări vor beneficia de garanții sociale, în conformitate cu legislația statelor parte la Acord.

Prevederile acordului vizează cetățenii moldoveni care au muncit în Spania, precum și cetățenii spanioli care au fost angajați în țara noastră.

„Este vorba despre angajați, lucrători independenți sau detașați, personalul întreprinderilor de transport internațional, al misiunilor diplomatice sau oficiilor consulare. Beneficiarii vor putea primi pensii pentru limită de vârstă, pensii și indemnizații de dizabilitate generală sau cauzate în urma accidentelor de muncă ori de boli profesionale, dar și pensii de urmaș”, se arată în Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Regatul Spaniei.

Valoarea pensiilor va fi calculată proporțional, de fiecare stat, în funcție de perioada de asigurare realizată pe teritoriul propriu.

Acordul în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Regatul Spaniei a fost semnat, la Madrid, la 21 iulie 2022.

Cetățenii moldoveni stabiliți în Spania vor putea să beneficieze de pensii din ambele țări. Ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre R. Moldova și Spania, susținută de Guvern

Până în prezent, țara noastră a încheiat acorduri similare cu 16 state, iar 14 dintre ele sunt în vigoare, menționează Parlamentul.

Proiectul de lege pentru ratificarea Acordului a fost susținut, în două lecturi, cu votul a 81 de deputați.