Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Kremlinul a inclus Bulgaria pe…

Kremlinul a inclus Bulgaria pe lista țărilor „neprietenoase” care trebuie să plătească gazele rusești în ruble

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat a inclus joi Bulgaria pe lista țărilor neprietenoase care trebuie să plătească în ruble gazele naturale livrate de Rusia, dar a promis și că va căuta o soluție pentru preocupările manifestate de Serbia legate de decizia anunțată de Putin, scrie TASS.

„Bulgaria a făcut paşi ostili în direcţia noastră. Prin urmare, va trebui să plătească [gazele naturale] în ruble. Dar asta nu se aplică în cazul Serbiei. Este o problemă pe care o vom rezolva”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferinţa sa cotidiană de presă.

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic declarase anterior că, deşi solicitarea Rusiei privind plata gazelor în ruble nu este adresată şi Serbiei, ea va crea probleme ţării sale întrucât gazele importate trec prin Bulgaria.

La 23 martie, președintele rus Vladimir Putin a ordonat companiei energetice Gazprom să convertească în ruble contractele pentru gaze naturale încheiate cu „țările neprietenoase”.

În context, Rusia anunță că va transfera plățile pentru livrările de gaz către Europa în ruble.

VIDEO/ Putin vrea ca țările importatoare de gaz rusesc din Europa să plătească factura în ruble rusești: „Nu are sens să furnizezi mărfuri din Rusia către UE și să primești plata în moneda lor”