Italia interzice copiilor nevaccinați să frecventeze grădinița sau școala. Ce amenzi riscă părinții

În Italia, părinții riscă să fie amendați cu până la 500 de euro dacă își trimit copiii nevaccinați la școală, transmite BBC.

Termenul limită pentru prezentarea certificatelor de imunizare urma să fie 10 martie, însă a fost extins până luni, 11 martie.

Noua lege a apărut în contextul creșterii numărului de cazuri de rujeolă. În conformitate cu așa-numita „lege Lorenzin” din Italia – numită astfel în numele fostului ministru al sănătății care a introdus-o – copiii trebuie să primească o serie de imunizări obligatorii înainte de a merge la școală. Acestea includ vaccinări împotriva varicelei, poliomielitei, pojarului, oreionului și împotriva rubeolei.

Copiii cu vârste de până la șase ani vor putea fi excluși din grădiniță sau creșă, dacă părinții nu prezintă dovada vaccinării conform noilor reguli.

Copiilor cu vârste cuprinse între șase și 16 ani nu le poate fi pot fi interzis să frecventeze școala, în schimb părinții care nu-și vaccinează copiii vor fi nevoiți să achite amenzi.

La nivel global, 98 de țări au raportat mai multe cazuri de rujeolă în 2018 comparativ cu 2017, potrivit UNICEF. Totalul cazurilor de rujeolă din zece țări reprezintă mai mult de 74% din creșterea totală, fiind afectate și câteva țări care anterior nu au înregistrat cazuri de rujeolă.

În 2018, în R. Moldova au fost înregistrate peste 300 de cazuri de rujeolă, cea mai afectată fiind regiunea de sud a țării.

În toamna anului trecut circa 5 mii de de elevi din R. Moldova nu au fost admiși în școli și grădinițe pentru că nu sunt vaccinați. În acest context, mai mulți părinți și-au arătat nemulțumirea față de faptul că nu este asigurat dreptul la educație pentru copiii nevaccinați. De aceeași părere este și Avocatul Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Maia Bănărescu, care consideră că garantarea dreptului la sănătate nu poate fi efectuată prin îngrădirea dreptului la educație. Curtea Constituțională a declarat însă constituțională decizia autorităților de a interzice accesul în instituțiile de educație a copiilor nevaccinați. Curtea a subliniat că refuzul vaccinării unui copil nu atrage doar interdicția legală de admitere a acestuia în colectivități și în instituțiile educaționale și de recreere, ci și riscul îmbolnăvirii lui.

Citiți și: VIDEO/ Sănătatea copiilor: argumente Pro şi Contra vaccin


Autor: Maria Șveț
Sursa: bbc.com

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    “părinții riscă să fie amendați cu până la 500 de euro dacă își trimit copiii nevaccinați la școală” asa si trebe, sa nu bolinzeasca pe alti, iar daca nu intelege parinte, sa fie esplicat cu banu, ca ala doare. Da, inainte, trebe lasati fara o letskaie si averi, cei care nu dau vaccin la norod,asa cum era obligator pe vremea sovokului. Si era obligator, nu vroia cariva, se venea cu militia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *