Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Guvernul SUA: Rusia a comis…

Guvernul SUA: Rusia a comis crime de război în Ucraina

Guvernul SUA a declarat miercuri, 23 martie, că forțele rusești au comis crime de război în Ucraina. Potrivit unei declarații oficiale a Departamentului de Stat al SUA, președintele rus Vladimir Putin a lansat „un război neprovocat și nedrept” și a dezlănțuit „o violență necruțătoare care a provocat moarte și distrugere în toată Ucraina”.

„Pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA a stabilit că membri ai forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Cu fiecare zi în care forțele rusești își continuă atacurile brutale, numărul civililor nevinovați uciși și răniți, inclusiv femei și copii, crește.

„În luna martie, 22 de oficiali din Mariupol, orașul asediat de armata rusă, au declarat că peste 2400 de civili au fost uciși numai în acest oraș. Organizația Națiunilor Unite a confirmat oficial peste 2500 de victime civile, inclusiv morți și răniți, și subliniază că numărul real este probabil mai mare”, se arată în declarație.

Pe 16 martie, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga a ordonat Rusiei să suspende invadarea Ucrainei. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut Rusiei să se conformeze „imediat” deciziei Curții de la Haga.

„Federaţia Rusă trebuie să suspende imediat operaţiunile militare pe care le-a început la 24 februarie 2022 pe teritoriul ucrainean”, a transmis Joan Donoghue, judecătoarea preşedintă a Curții, al cărei sediu este la Haga. Curtea de la Haga a luat decizia cu 13 voturi pentru și 2 voturi împotrivă.

Ulterior, Kremlinul a declarat că nu se va conforma ordinului Curții Internaționale de Justiție de la Haga prin care i s-a cerut Rusiei să suspende ofensiva în Ucraina.