Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Giorgia Meloni a preluat oficial…

Giorgia Meloni a preluat oficial de la Mario Draghi funcția de prim-ministru al Italiei

Giorgia Meloni a preluat oficial duminică, 23 octombrie, funcția de premier al Italiei, de la Mario Draghi, devenind astfel prima femeie prim-ministru din istoria peninsulei. Această este o etapă strict protocolară de predare simbolică de către Mario Draghi către succesoarea sa a clopoțelului din argint utilizat de președintele Consiliului pentru a reglementa dezbaterile în Consiliul de Miniștri.

Giorgia Meloni a fost desemnată vineri, 21 octombrie, de președintele Sergio Mattarella să formeze guvernul Italiei. Meloni, șefa formațiunii naționaliste „Frații Italiei”, a obținut victoria în alegerile din septembrie, în alianță cu „Forza Italia” a lui Silvio Berlusconi și „Liga Nordului” condusă de Matteo Salvini. Noul premier Giorgia Meloni și miniștrii săi au depus jurământul sâmbătă dimineața, 22 octombrie, jurământul la Palatul Quirinale.

În iulie 2022, premierul italian Mario Draghi și-a prezentat demisia președintelui Italiei, Sergio Mattarella, după ce guvernul său de uniune s-a destrămat, aruncând țara în „turbulențe politice și financiare”.

Guvernul Meloni va trece săptămâna viitoare prin votul de încredere al Parlamentului de la Roma.