Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Gazprom reduce, din nou, drastic…

Gazprom reduce, din nou, drastic fluxul de gaze prin conducta Nord Stream, împiedicând UE să adune rezerve pentru iarnă

Foto: Getty Images

Rusia reduce marți, 26 iulie, din nou drastic fluxul de gaz prin conducte către Germania, amintind Europei „de provocarea descurajantă cu care se confruntă continentul de a-și construi stocurile de energie înainte de iarnă”.

Gazprom va reduce transporturile pe conducta Nord Stream, principala legătură de gaze către Uniunea Europeană, la aproximativ 20% din capacitatea sa de miercuri, începând cu ora 7:00, ora Moscovei, a declarat gigantul gazier rus într-un comunicat. Gazprom motivează reducerea de livrare a gazelor prin problemele de întreținere cu o turbină care ajută la pomparea gazului.

În context, țările Uniunii Europene se așteaptă să ajungă la un acord politic cu privire la reglementarea de urgență care ar putea forța reduceri cu 15% a consumului de gaz până în timpul iernii, dacă Rusia va opri livrările.

Miniștrii Energiei din cele 27 de state membre ale blocului se întâlnesc marți la Bruxelles pentru a discuta cu privire la sprijinirea unei propuneri a Comisiei Europene. Multe state membre sunt sceptice în ceea ce privește ca obiectivul voluntar să fie obligatoriu, subliniind preocupările cu privire la impactul potențial asupra companiilor și consumatorilor locali.

La 20 iulie curent, Uniunea Europeană anunța că are în vedere o reducere voluntară cu 15% a consumului de gaze naturale de către statele membre începând de luna viitoare, pe fondul temerilor că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu energie.

Astfel, Comisia Europeană elaborează un document cu obiective voluntare de reducere a cererii de gaze. Între timp, Europa se pregătește pentru posibila întrerupere a furnizării de gaze de către Moscova.

UE urmează să propună o reducere voluntară a consumul de gaze cu 15% din cauza șantajului din partea Federației Ruse. Comisia Europeană pregătește documentul – Bloomberg