Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Fosta campioană olimpică Alina Kabaeva,…

Fosta campioană olimpică Alina Kabaeva, despre care presa internațională scrie că ar fi iubita lui Putin, pe lista de sancțiuni a Marii Britanii

Sursa foto: CNN

Fosta campioană olimpică Alina Kabaeva, despre care presa internațională scrie că ar fi iubita președintelui rus Vladimir Putin, și Ludmila Ocheretnaia, fosta soție a liderului rus, au fost incluse pe o nouă listă de sancțiuni a guvernului britanic împotriva Rusiei, transmite CNN.

Marea Britanie a anunțat vineri, 13 mai, că noile măsuri vizează „rețeaua financiară” și „cercul intim” al liderului de la Kremlin.

În total, pe lista sancțiunilor au fost adăugate 12 persoane. Printre aceștia se numără bunica Alinei Kabaeva, Anna Zațepilina, parteneră de afaceri al unui apropiat al lui Putin, Ghenadi Timcenko, precum și verii președintelui rus – oamenii de afaceri Igor Putin, Roman Putin și Mihail Putin.

Potrivit guvernului britanic, Kabaeva deține funcția de directoare generală a companiei „National Media Group”, iar „Pervîi Kanal” este una dintre instituțiile media care fac parte din acest grup și care se remarcă printr-o politică editorială care contribuie la „subminarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.

La rândul său, Ludmila Ocheretnaia, care a divorțat de Putin în 2014, a fost inclusă în cele mai recente sancțiuni britanice deoarece „a beneficiat de relații de afaceri preferențiale cu entități deținute de stat”.

Ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, a spus că țara sa va continua să impună sancțiuni „împotriva tuturor celor care ajută și instigă la agresiunea lui Putin asupra Ucrainei”.

„Sancțiunile de astăzi îi izolează pe membrii familiei și pe persoanele din cercul intim al lui Putin, sporind presiunea asupra președintelui rus, în timp ce acesta își continuă invazia fără sens în Ucraina”, a spus Truss.

De la debutul războiului provocat de Rusia în Ucraina, Marea Britanie a sancționat peste 1.000 de persoane și 100 de entități din Federația Rusă.

Anterior, un grup de cetățeni elvețieni a lansat o petiție prin care a solicitat autorităților retragerea cetățeniei elvețiene a fostei campioane olimpice Alina Kabaeva. Petiția a fost lansată în contextul ofensivei Rusiei asupra Ucrainei.

În 2008, ziarul „Moskovsky Korespondent” a scris că Putin a divorțat și ar urma să se însoare cu Kabaeva. Informația a fost negată de Kremlin și ziarul a fost închis. Dar speculațiile au continuat cu numeroase presupuneri că au mai mulți copii și chiar că s-ar fi cununat în cadrul unei ceremonii ortodoxe private.