Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Finlanda redeschide parțial traficul la…

Finlanda redeschide parțial traficul la frontiera cu Rusia, anunță MAEIE

Sursa: Reuters

Ambasada Republicii Moldova în Regatul Suediei informează cetățenii despre decizia autorităților Finlandei de deschidere a punctelor de traversare a frontierei Vaalimaa și Niirala la frontiera cu Federația Rusă.

Decizia va intra în vigoare începând cu 14 decembrie și va fi valabilă până la 14 ianuarie 2024. Celelalte puncte de traversare a frontierei cu Rusia rămân închise. 

„Recomandăm cetățenilor să urmărească anunțurile Gărzii de frontieră a Finlandei – Frontpage | The Finnish Border Guard (raja.fi)”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Cetățenii care se confruntă cu o situație cu caracter urgent pot apela pentru asistență consulară la linia de telefon a Ambasadei Republicii Moldova la Stockholm +46 769 423 423.

Finlanda și-a sistat complet, în perioada 30 noiembrie – 13 decembrie, traficul la frontiera cu Rusia.

Autoritățile finlandeze au închis toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia pentru două săptămâni în încercarea de a opri fluxul neobișnuit de mare de solicitanți de azil către națiunea nordică, despre care guvernul și aliații săi spun că este o acțiune orchestrată de Moscova, conform Reuters.

Aproximativ 900 de solicitanți de azil din țări precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie.

Decizia de a închide toate cele opt puncte de trecere a frontierei a însemnat că doar trenurile de marfă pot trece între cele două țări, a precizat Poliția de Frontieră din Finlanda.