Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Finlanda își sistează complet traficul…

Finlanda își sistează complet traficul la frontiera cu Rusia. Precizările Ministerului de Externe al R. Moldova

Sursa foto: Reuters

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) anunță miercuri, 29 noiembrie, despre actualizarea alertei de călătorie în Finlanda, după ce țara și-a sistat complet traficul la frontiera cu Rusia.

Decizia va intra în vigoare începând cu 30 noiembrie 2023 și va fi valabilă până la 13 decembrie 2023.

„(…) Astfel, în perioada 24 noiembrie 2023-23 decembrie 2023, traversarea frontierei între Finlanda și Rusia va fi posibilă doar prin punctele de traversare a frontierei amplasate în aeroporturile internaționale și porturile maritime din Finlanda. 

Recomandăm cetățenilor să urmărească anunțurile Gărzii de frontieră a Finlandei – Frontpage | The Finnish Border Guard (raja.fi). 

Cetățenii care se confruntă cu o situație cu caracter urgent pot apela pentru asistență consulară la linia de telefon a Ambasadei R. Moldova la Stockholm +46 769 423 423”, se spune într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Autoritățile finlandeze își închid toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia pentru următoarele două săptămâni, în încercarea de a opri fluxul neobișnuit de mare de solicitanți de azil către națiunea nordică, despre care guvernul și aliații săi spun că este o acțiune orchestrată de Moscova, notează Reuters.

Aproximativ 900 de solicitanți de azil din țări precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie.

Decizia de a închide toate cele opt puncte de trecere a frontierei înseamnă că doar trenurile de marfă pot trece între cele două țări, a precizat Poliția de Frontieră din Finlanda.