Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Finlanda își închide din nou…

Finlanda își închide din nou punctele de trecere a frontierei cu Rusia, la o zi după redeschiderea parțială a traficului

Sursa: Reuters

Guvernul finlandez a hotărât să închidă din nou punctele de trecere a frontierei la granița terestră dintre Finlanda și Rusia până la 14 ianuarie 2024. Măsura va intra în vigoare pe 15 decembrie 2023, la ora 20:00. O decizie în acest sens a fost luată în cadrul sesiunii extraordinare a Guvernului din 14 decembrie.

Anunțul vine la câteva ore după ce punctele de trecere a frontierei Vaalimaa și Niirala au fost deschise traficului, pe 14 decembrie. Astfel, cererile de protecție internațională nu vor fi acceptate la punctele de trecere a frontierei dintre Finlanda și Rusia.

„Planul a fost de a ridica treptat restricțiile privind traficul la frontiera terestră dintre Finlanda și Rusia și de a monitoriza efectele eliminării acestor restricții. Cu toate acestea, s-a constatat că intrarea organizată în Finlanda a continuat și joi”, se arată într-un comunicat de presă emis de Executivul de la Helsinki.

Potrivit autorităților finlandeze, este „clar” că acest tip de intrare în Finlanda a fost organizat de „autorități străine sau de alți actori”. Ar fi implicate, de asemenea, „elemente de criminalitate internațională”. Acest tip de imigrație neregulamentară și perspectiva escaladării sale reprezintă „o amenințare gravă” la adresa securității naționale și a ordinii publice din Finlanda, au mai transmis reprezentanții Guvernului.

„Acesta este un semn că autoritățile ruse își continuă operațiunea hibridă împotriva Finlandei. Este un lucru pe care Finlanda nu îl va tolera”, a declarat ministra de interne Mari Rantanen.

Guvernul a stabilit că, întrucât acest tip de intrare în țară continuă, este necesară adoptarea unei hotărâri de guvern pentru a închide din nou punctele de trecere a frontierei de la Vaalimaa și Niirala. În consecință, cererile de protecție internațională la frontierele externe ale Finlandei vor fi primite numai la punctele de trecere a frontierei din aeroporturi și porturi maritime.

Autoritățile finlandeze au închis toate punctele de trecere a frontierei cu Rusia pentru două săptămâni în încercarea de a opri fluxul neobișnuit de mare de solicitanți de azil către națiunea nordică, despre care guvernul și aliații săi spun că este o acțiune orchestrată de Moscova, conform Reuters.

Aproximativ 900 de solicitanți de azil din țări precum Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia, Siria și Yemen au intrat în Finlanda din Rusia în luna noiembrie.

Decizia de a închide toate cele opt puncte de trecere a frontierei a însemnat că doar trenurile de marfă pot trece între cele două țări, a precizat Poliția de Frontieră din Finlanda.