Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Erdoğan se va întâlni cu…

Erdoğan se va întâlni cu Putin la Soci pentru a discuta despre exportul de cereale

Foto: TASS

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, va merge pe 4 septembrie la Soci, pentru o întrevedere cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, pentru a discuta despre relansarea Acordului de la Istanbul privind exportul de cereale la Marea Neagră, informează Reuters.

Potrivit sursei citate, Turcia încearcă să convingă Rusia să reia Acordul exportului de cereale la Marea Neagră. Astfel, Erdoğan va pleca la Soci pentru a se întâlni cu Putin luni, 4 septembrie.

Acordul de la Istanbul care prevede exportul de cereale, intermediat de Turcia și Organizația Națiunilor Unite în 2022, nu a mai fost reînnoit odată cu retragerea Rusiei din înțelegere pe 17 iulie 2023. În acest sens, garanția siguranței navelor ucrainene exportatoare de cereale a expirat, astfel Ministrul rus al Apărării a declarat că navele care vor traversa coridorul Mării Negre vor fi considerate „potenţiale purtătoare de încărcătură militară”

Acordul din 2022, mediat de Organizația Națiunilor Unite și Turcia, prevedea facilitarea exporturilor de cereale a Ucrainei, în siguranță, prin coridorul Mării Negre.