Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   EMA recomandă imunizarea cu Comirnaty,…

EMA recomandă imunizarea cu Comirnaty, vaccin dezvoltat de BioNTech și Pfizer, a copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a recomandat acordarea unei extinderi a indicației pentru vaccinul COVID-19 Comirnaty, pentru a include utilizarea la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani. Vaccinul, dezvoltat de BioNTech și Pfizer, este deja aprobat pentru utilizare la adulți și copii de 12 ani și peste.

La copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 11 ani, doza de Comirnaty va fi mai mică decât cea utilizată la persoanele cu vârsta de 12 ani și peste (10 µg comparativ cu 30 µg). Ca și în grupa de vârstă mai înaintată, se administrează sub formă de două injecții în mușchii brațului, la trei săptămâni distanță. 

Siguranța și eficacitatea vaccinului atât la copii, cât și la adulți vor continua să fie monitorizate îndeaproape, deoarece este utilizat în campaniile de vaccinare din statele membre ale UE, prin sistemul de farmacovigilență al UE și prin studiile în curs și suplimentare efectuate de companie și de autoritățile europene.

Până în prezent, Comisia Europeană a acordat autorizații de introducere condiționată pe piață pentru patru vaccinuri, cele dezvoltate de BioNTech și Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Janssen Pharmaceutica NV), după ce siguranța și eficacitatea lor au fost evaluate pozitiv de către EMA. Alte câteva vaccinuri se află în stadii diferite de evaluare.