Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Discursul lui Iohannis după depunerea…

Discursul lui Iohannis după depunerea jurământului de preşedinte al României pentru noul mandat de cinci ani

Klaus Iohannis a depus, sâmbătă, 21 decembrie, în Parlamentul de la București, jurământul de preşedinte al României pentru noul mandat de cinci ani.

Acesta a ținut un discurs prin care a transmis că va fi președintele tuturor românilor și că va sprijini „fără rezerve” lupta anticorupție.

„În limitele competențelor constituționale, voi face tot ceea ce stă în puterile mele pentru ca România europeană, modernă și puternică, visul unor întregi generații pentru care românii au ridicat baricade în decembrie 1989 și proiectul pentru care au ieșit de nenumărate ori în stradă și la vot, să devină realitate. (…)
Obiectivul meu fundamental este acela de a construi o țară prosperă, sigură, un stat funcțional, cu instituții democratice consolidate, în care legea este egală pentru toți. O voce puternică în Europa și în lume, o țară care își promovează valorile și identitatea și își protejează resursele. (…)
Principiul de la care va trebui să plecăm în acest amplu demers de transformare a României este acela că statul, prin instituțiile sale, se află în slujba cetățeanului pe care îl servește și îl respectă. Este imperativă refacerea încrederii oamenilor în autoritățile publice, a căror credibilitate a fost puternic zdruncinată. Dar acest lucru nu se poate realiza fără o evaluare serioasă și fără reașezarea, pe fundamente corecte, a administrației publice.  (…)
Voi continua să sprijin fără rezerve lupta anticorupție și voi folosi toate prerogativele constituționale pentru ca independența justiției și domnia legii să nu fie alterate. (…)
Dacă dorim să anticipăm viitorul țării, un indiciu îl putem găsi în modul în care se realizează educația tinerilor. Funcționarea eficientă a marilor sisteme publice este, de asemenea, esențială. Venituri suficiente și sigure pentru pensionarii noștri, spitale și școli curate și bine dotate, cu medici și dascăli corect răsplătiți pentru munca lor, pe criterii de performanță, infrastructură modernă, toate acestea nu mai trebuie să reprezinte excepția, ci starea de normalitate în România. Pentru a asigura creșterea economică necesară susținerii acestor sisteme publice, încurajarea mediului de afaceri și sprijinirea lui prin politici guvernamentale sănătoase sunt vitale. (…)
Știu ce avem de făcut și voi aduce alături de mine forțele politice autentic democratice pentru ca această viziune să devină realitatea de zi cu zi a fiecărui român. (…)
Nu mai este nicio zi de pierdut! În baza milioanelor de voturi acordate de cetățeni, îmi asum să conduc această muncă de reconstrucție, să aduc alături toți factorii responsabili, astfel încât întregul potențial al națiunii noastre să își găsească împlinirea.
Dragi români de pretutindeni, Și nouă ne este dor de voi și vă așteptăm cu drag acasă! Indiferent că trăim în interiorul granițelor sau în afara lor, în inimile noastre visăm cu toții la aceeași Românie, o țară prosperă și sigură, o casă primitoare pentru toți cetățenii săi. Devotamentul și implicarea voastră sunt de neprețuit și contăm și în viitor pe contribuția voastră valoroasă! (…) ”, s-a adresat președintele României către cetățeni.

Klaus Iohannis a obţinut 66,09% din voturi la alegerile prezidenţiale din această toamnă, iar fostul premier Viorica Dăncilă – 33,91%.

Citeste mai mult: adev.ro/q1ogah