Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Diplomat suedez a fost expulzat…

Diplomat suedez a fost expulzat din Rusia

Un diplomat suedez a fost expulzat de la Moscova în replică la o decizie similară care a vizat un diplomat rus din țara scandinavă, a anunțat luni Ministerul suedez de Externe, citat de AFP. ‘Autoritățile ruse ne-au informat că un diplomat al ambasadei Suediei trebuie să părăsească țara. (…) Rusia a indicat cu claritate că consideră asta un răspuns la decizia Suediei de a expulza un diplomat rus’, a mai spus purtătorul de cuvânt al ministerului, Johan Tegel.

Nici numele și nici rangul vreunuia dintre cei doi diplomați în chestiune nu a fost furnizat.

Diplomatul rus a fost expulzat din cauza acțiunilor ‘care încalcă Convenția de la Viena’ ce reglementează relațiile diplomatice, a precizat Tegel, fără a furniza detalii nici asupra naturii acestor acțiuni, nici asupra datei expulzării.

‘Tot ce pot să spun este că acest lucru s-a petrecut recent’, a adăugat el.

Johan Tegel a precizat că este prea devreme pentru a spune ce impact va avea decizia Moscovei asupra relațiilor dintre cele două țări. ‘Dar asta nu va ameliora starea relațiilor noastre’, a spus el.

Ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, a spus în iunie că Suedia, țară nemembră a NATO, și-a accelerat manevrele în special în colaborare cu NATO, după apariția unor informații privitoare la un exercițiu rus care simula o invazie.

În Suedia și în regiunea baltică au apărut tensiuni în contextul în care Rusia are o atitudine tot mai agresivă, avioanele rusești apropiindu-se sau violând spațiul aerian național sau pe cel al țărilor vecine.

În octombrie 2014, Suedia a efectuat ample căutări timp de opt zile în arhipelagul Stockholm pentru a găsi un submarin străin suspectat că ar fi rus. O sursă militară a confirmat apoi că un ‘mini-submarin’ a încălcat apele teritoriale ale Suediei, dar nu i s-a putut stabili țara de proveniență.

Centrul de cercetare american Cepa a publicat în iunie un raport care afirma că Rusia a efectuat exerciții militare cu 33.000 de soldați în scopul antrenării lor pentru o invazie a insulei suedeze Gotland din marea Baltică, în perioada 21-25 martie.

Experții suedezi în securitate au minimalizat eventualitatea unei invazii, interpretând aceste exerciții comune drept semnul unei propagande sporite din partea Moscovei, notează AFP.
sursa> agerpres.ro