Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cutremur cu magnitudinea de 6,4…

Cutremur cu magnitudinea de 6,4 în Turcia: șase persoane au murit, iar aproximativ 300 au fost rănite

Sursa foto: Reuters

Șase persoane au murit în urma cutremurului cu magnitudinea de 6,4 care a lovit luni seară, 20 februarie, regiunea de frontieră dintre Turcia și Siria, la două săptămâni după ce un seism mai mare a ucis peste 47 mii de persoane și a avariat sau distrus sute de mii de case, relatează Reuters.

Cutremurul de luni, de data aceasta cu o magnitudine de 6,4, a fost localizat în apropierea orașului Antakya din sudul Turciei și a fost resimțit în Siria, Egipt și Liban. Acesta s-a produs la o adâncime de 10 km, a declarat Centrul Seismologic European Mediteranean (EMSC).

Ministrul turc al Sănătății, Fahrettin Koca, a anunțat că 294 de persoane au fost rănite, dintre care 18 se află în stare foarte gravă. Pacienții au fost evacuați din unele unități sanitare care rămăseseră în funcțiune după cutremurele masive de acum două săptămâni, deoarece au apărut fisuri în clădiri, a precizat ministrul.

În orașul Samandag, unde Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia, AFAD, anunțase luni că o persoană a murit, locuitorii au declarat că mai multe clădiri s-au prăbușit. Mormane de moloz și mobilier puteau fi observate pe străzile întunecate și abandonate.

O localnică din Samandag, Muna Al Omar, a declarat că se afla într-un cort într-un parc din centrul Antakya când pământul a început să se clatine din nou.

„Am crezut că pământul se va despica sub picioarele mele”, a declarat ea, plângând în timp ce își ținea în brațe fiul de 7 ani.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni, în timpul unei vizite în Turcia, că Washingtonul va ajuta Turcia „atât timp cât va fi nevoie”, pe măsură ce operațiunile de salvare din urma cutremurelor din 6 februarie și a replicilor sale se vor încheia, iar accentul se va îndrepta spre adăposturi și lucrări de reconstrucție.

Printre supraviețuitorii cutremurelor se numără aproximativ 356 mii de femei însărcinate care au nevoie urgentă de acces la servicii medicale, a declarat agenția ONU. Printre acestea se numără 226 mii de femei din Turcia și 130 mii din Siria, dintre care aproximativ 38 800 vor naște în următoarea lună.

În Siria, cele mai multe decese au fost înregistrate în nord-vestul țării, unde Organizația Națiunilor Unite a declarat că au fost ucise 4 525 de persoane.

Un alt cutremur a lovit luni regiunea de frontieră dintre Turcia și Siria, la doar două săptămâni după ce zona a fost devastată de un seism mai mare, care a ucis peste 47 000 de persoane și a avariat sau distrus sute de mii de case. Agenţia guvernamentală pentru managementul dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) din Turcia a anunțat că un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs la ora locală 20:04 cu epicentrul în districtul Defne din Hatay. Câteva minute mai târziu, a avut loc un alt cutremur cu magnitudinea de 5,8.

Cutremurul a fost resimțit și în provinciile învecinate. Agenţia turcă de gestionare a dezastrelor a anunţat că seismul s-a produs la graniţa cu Siria.