Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Curtea Penală Internațională de la…

Curtea Penală Internațională de la Haga își deschide birou în Ucraina

Sursa foto: Profimedia

Curtea Penală Internațională (CPI) își va deschide un birou în Ucraina pentru a investiga crimele de război comise de soldații ruși de la începutul invaziei. Acordul privind deschiderea biroului a fost semnat joi, 23 martie, la Haga, de procurorul general al Ucrainei, Andrei Kostin, și secretarul CPI, Peter Lewis.

„Acesta este doar un început, dar un început important. Sunt convins că nu ne vom opri până când toți cei responsabili de crimele internaționale comise împotriva Ucrainei nu vor fi aduși în fața justiției. Inclusiv conducerea militară și politică de vârf a regimului criminal al Rusiei”, a declarat procurorul general al Ucrainei, citat de Hromadske.

Camera preliminară a Curții Penale Internaționale (CPI) de la Haga a emis, pe 17 martie, un mandat de arestare pe numele președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, și al comisarei prezidențiale pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova.

Pe site-ul CPI este specificat că, în conformitate cu articolele Statutului de la Roma, Putin este suspectat de crimă de război, mai exact – de transferul ilegal și deportarea populației, inclusiv a copiilor, din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia. Potrivit Curții, crimele au fost comise pe teritoriile ocupate cel puțin din 24 februarie 2022. Comisara pentru drepturile copilului a președintelui Federației Ruse, Lvova-Belova, este și ea suspectată de implicare în deportarea copiilor ucraineni. 

În acest sens, Biroul Procurorului General al Ucrainei a declarat că acum Putin are statut oficial de suspect într-o crimă internațională. Iar mandatul de arestare înseamnă că și dincolo de hotarele Rusiei Putin poate fi reținut și adus în instanță. Ministerul rus de Externe, la rândul său, a spus că deciziile CPI nu contează pentru Federația Rusă.

CPI, înființat în 2002 pentru a judecat cele mai grave crime comise în lume, dispune în prezent de birouri în mai multe țări: la Kinshasa şi Bunia (Republica Democrată Congo), Kampala (Uganda), Bangui (Republica Centrafricană), Abidjan (Costa de Fildeş), Tbilisi (Georgia) şi Bamako (Mali).

Curtea Penală Internațională de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin. Ce (nu) riscă președintele Rusiei?