Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cum arăta orașul ucrainean Soledar…

Cum arăta orașul ucrainean Soledar înainte de bombardamente şi cum arată acum. Imagini din satelit

Compania privată americană Maxar Technologies a publicat imagini din satelit în care arată pagubele produse de armata rusă după bombardamentele asupra orașului Soledar din regiunea Donețk, unde au loc în prezent lupte crâncene.

Maxar Technologies a publicat două imagini, una a fost făcută pe 1 august 2022 și una pe 10 ianuarie 2023. În prima imagine, se văd rânduri de case întregi, iar în cea de-a doua nu se vede nicio construcție neafectată sau chiar unele blocuri complet demolate.

Înainte de război, în orașul Soledar locuiau aproximativ 11 mii de oameni. Șeful administrației militare din Donețk, Pavel Kirilenko, a raportat că acum în oraș rămân 559 de persoane, inclusiv 15 copii, care nu pot fi evacuate. În Bahmut, potrivit lui Kirilenko, rămân mai puțin de 8 000 de oameni. Evacuarea din oraș este încă posibilă.

Pe 10 ianuarie 2023, serviciul de presă al fondatorului companiei militare private Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că unitățile luptătorii Wagner au preluat controlul deplin asupra orașului Soledar. În același timp, adjunctul șefului Ministerului ucrainean al Apărării, Anna Maliar, a declarat că luptele grele „continuă pentru controlul asupra orașului”. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a confirmat versiunea părții ucrainene, afirmând că în oraș încă se desfășoară lupte.

După cum au remarcat analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW), este dificil de evaluat cine controlează exact blocurile din Soledar, din cauza luptelor puternice care au loc acum acolo. Experții institutului consideră că preluarea controlului deplin asupra orașului Soledar, nu va însemna neapărat că forțele rusești vor reuși să stabilească controlul asupra liniilor ucrainene de aprovizionare care duc la Bahmut.