Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Consilierul președintelui Ucrainei susține că…

Consilierul președintelui Ucrainei susține că partea rusă și-a schimbat comportamentul în negocierile de pace între Rusia și Ucraina

Partea rusă în negocierile cu Ucraina a început să se comporte diferit, a schimbat modelul de comportament. La fel se întâmplă și cu elita politică a țării agresoare, declară consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihail Podolyak, scrie Unian.

„Înainte de începerea așa-zisei „operațiuni speciale”, sau chiar la început, ei au explicat de ce ne vor ataca. Astăzi au dispărut chiar și din evenimentele lor de protocol. Au spus: o zi sau două sunt suficiente pentru a conduce tancuri în toată Ucraina, suntem atât de tari și toate astea. Se întâmplă de 29 de zile și nu există nicio șansă să ajungă undeva cu tancurile lor, cu excepția acelor locuri în care armata ucraineană îi va arde destul de tare, și li s-a permis un pic”, declară Podolyak.

Rușii, potrivit lui Podolyak, încep să perceapă mai adecvat „că ceva nu este în regulă” și problemele lor cu analiza situației din lume.

„Încep să vorbească mai productiv”, a adăugat el.

Anterior, Podolyak a subliniat că există un acord între delegații de a nu discuta despre evoluțiile „documentului de pace” până când părțile nu vor conveni asupra unei poziții de compromis, care poate fi făcută publică. 

De la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei și până în prezent, reprezentanții Kievului și Moscovei au organizat mai multe runde de negocieri în vederea încetării focului, retragerii imediate a trupelor și stabilirii garanțiilor de securitate.

Pe 10 martie, a avut loc întâlnirea miniștrilor de externe ai Rusiei și Ucrainei în Turcia. Întâlnirea dintre ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba și ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, intermediată de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, s-a axat, în principal, pe solicitarea de a fi organizate coridoare umanitare pentru evacuarea cetățenilor ucraineni.

Deocamdată, din toate punctele înaintate de părți la negocieri, Ucraina și Rusia au reușit să ajungă la o înțelegere privind deschiderea coridoarelor umanitare pentru evacuarea civililor. Pe celelalte subiecte, negocierile continuă.

Joi, 24 martie, este a 29-a zi de război în Ucraina. Trupele ruse continuă bombardamentele în mai multe regiuni din Ucraina. Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, principalele ținte ale trupelor ruse rămâne infrastructura militară și civilă din regiunile Kiev, Cernihiv și Harkov. Potrivit ONU, de la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei și până în prezent, perioada 24 februarie – 23 martie, peste 3,6 milioane de oameni au părăsit Ucraina. Totodată, pe teritoriul Ucrainei zilnic sunt organizate coridoare manitare pentru evacuarea civililor din zonele grav afectate de război.

Duminică, 27 februarie, Vladimir Putin a anunțat că își pune forțele nucleare în stare de alertă, iar într-o decizie fără precedent, Uniunea Europeană a decis să trimită arme Ucrainei. Pe de altă parte, Rusia a recunoscut, pentru prima dată de la debutul invaziei, că a înregistrat pierderi în Ucraina.

LIVE TEXT/ A 29-a zi de război în Ucraina