Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Cine este Maria Soraya Saenz…

Cine este Maria Soraya Saenz de Santamaría Anton, femeia care a preluat conducerea Cataloniei?

Conducerea regiunii Catalonia a fost preluată de către Maria Soraya Saenz de Santamaria, vicepremierul Spaniei, după ce Guvernul de la Madrid a decis, vineri seara, dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, scrie Mediafax.

María Soraya Sáenz de Santamaría Antón (46 ani) este născută pe 10 iunie 1971, este membră a Partidului Popular din Spania şi ocupă funcţia de vicepremier al Spaniei. Anterior, ea a fost purtător de cuvânt al Guvernului din 2011 până în 2016, ministru al Sănătăţii din noiembrie – decembrie 2014, ministru de Justiţie în septembrie 2014 şi purtător de cuvânt al Partidului Popular din 2008 până în 2011.

De Santamaria este descrisă de presa spaniolă ca mâna dreaptă a premierului fiind numită „fata lui Rajoy” şi se aşteaptă să fie succesorul acestuia la conducerea partidului.

Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, scrie BBC.

Guvernul Spaniei a decis că alegerile anticipate din Catalonia vor avea loc în luna decembrie a acestui an. 

Amintim că vineri, 27 octombrie, Parlamentul de la Barcelona a aprobat, cu 70 de voturi pentru, 10 împotrivă şi două abţineri, rezoluţia care prevede iniţierea procedurilor de proclamare a independenţei Cataloniei faţă de Spania şi crearea unei republici independente.

Drept replică, Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, şi a Parlamentului regional, a anunţat premierul spaniol, Mariano Rajoy, precizând că au fost luate măsuri pentru preluarea controlului direct asupra regiunii separatiste.

Criza a început la 1 octombrie, când liderii Cataloniei au organizat un referendum, care a fost declarat unul ilegal și neconstituțional. Potrivit Guvernului Catalan, la referendum au participat 43% din locuitorii regiunii, iar 90% dintre aceștia au votat pentru independența regiunii.

După ce Catalonia și-a proclamat independența, sute de oameni au ieșit în stradă ca să protesteze împotriva acestei decizii, informează BBC.

 

Sursa foto: Galicia Ártabra Digital