Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Centenarul sfârșitului Primului Război mondial,…

Centenarul sfârșitului Primului Război mondial, marcat de peste 70 de lideri politici, la Paris

Peste 70 de lideri politici din întreaga lume, printre care preşedintele SUA, Donald Trump, preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, participă astăzi, 11 noiembrie, la Paris, la marcarea Centenarului sfârşitului Primul Război Mondial. La ceremonii este prezent şi preşedintele R. Moldova, Igor Dodon.

În dimineața zilei de duminică, la ora 11.00, în a unsprezecea zi a celei de a unsprezecea luni a anului – pentru a marca exact momentul la care focul a fost oprit pe toate fronturile europene – cei 72 de preşedinţi şi şefi de guverne străini s-au alăturat preşedintelui Franței, Emmanuel Macron, la Arcul de Triumf din Paris pentru a celebra o sută de ani de la sfârşitului Primului Război Mondial.

Pentru asigurarea securităţii, Ministerul francez de Interne a mobilizat 10.000 de membri ai forţelor de ordine, scrie digi24.ro. Duminică după-amiază, liderii politici vor participa la Forumul de la Paris pentru Pace. Nu însă şi preşedintele SUA, Donald Trump, care va părăsi Franţa mai devreme.

Sâmbătă seara, toţi liderii veniţi la Paris au participat la un dineu oferit de cuplul prezidenţial francez Brigitte şi Emmanuel Macron, în incinta muzeului d’Orsay. La dineu a fost prezent și Igor Dodon, însoțit de prima doamnă. Igor Dodon, nu a ezistat să facă fotografii alături de Donald Trump, Angela Markel, Emmanuel Macron, Recep Tayyip Erdoğan și să afișeze imaginile pe pagina sa de Facebook, acolo unde a scris că a discutat „într-o atmosferă informală, cu mai mulți șefi de state și guverne”. Liderul de la Chișinău, care de la preluarea mandatului de președinte nu a efectuat nicio vizită în statele vecine, România și Ucraina, a făcut poze și alături de omologii săi Klaus Iohannis și Petro Poroșenko.

Ziua Armistiţiului este comemorată în fiecare an la 11 noiembrie pentru a marca pacea semnată între Antanta şi Puterile Centrale la Compiegne, Franţa, eveniment ce a marcat încetarea ostilităţilor pe Frontul de Vest al Primului Război Mondial şi a intrat în vigoare începând cu ora 11.00 – cea de-a unsprezecea oră a celei de-a unsprezecea zile din a unsprezecea lună a anului 1918. Iniţial, acest armistiţiu a încetat după o perioadă de 36 de zile. Tratatul privind încetarea definitivă a ostilităţilor a fost semnat în mod formal la Versailles în 1919.