Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bunicile și ISIS

Bunicile și ISIS

Pe teritoriul statului terorist islamic (ISIS), organizație interzisă în Rusia, rămân captivi mulți copii ruși, unii dintre care s-au născut pe timp de război. Cele mai eficiente în căutarea acestor copii sunt bunicile lor. Rusiei nu-i ajung mâini să-i salveze pe toți, iar bunicile riscă dosare penale.

Raisat Omarova și Zuhra Gaziahmaeva nu se cunoșteau, cu toate că locuiau în același oraș.

În 2014 lui Zuhra i s-a întâmplat o nenorocire, fiul ei, Samil, s-a înrolat în ISIS. Samil nu era mai religios decât alții, era instruit, lucra, și, în general, era destul de aranjat în viață, dar prinsese această „infecție”. Și-a luat-o și pe soția sa, Medina, și pe fiul nou-născut, Mohammed.

„Mai întâi parcă au plecat să învețe la colegiu, în Egipt, apoi s-au pomenit în Mosul, unde s-a aranjat ca paznic la platformele petroliere”, povestește Zuhra Gaziahmaeva, „iar în noiembrie 2014 a fost ucis. O rachetă americană a bombardat platforma. S-a format un crater enorm, mi-au povestit alții. Nimic din el nu a mai rămas, n-am avut ce îngropa”.

Mohammed și Abdurachman. Fotografiile sunt publicate cu acordul bunicilor celor doi copii.

Nora Madina s-a recăsătorit foarte repede. O femeie pe teritoriul unui stat terorist nu poate exista de una singură, nu are dreptul să iasă în stradă fără a fi însoțită de un bărbat. Soțiile islamiștilor decedați sunt adunate în așa-numitele „case ale văduvilor”, de unde insurgenții vin să-și aleagă „corpul” potrivit. Să ieși de acolo este o mare fericire: orice soț nou nu poate fi atât de rău, ca viața în „casa văduvilor”.

Fotografii din arhiva de familie

Madina nu a vrut să trăiască în „casa văduvilor” și s-a căsătorit cu un conațional, Omar Rashid. A născut de la el pe cel de-al doilea fiu, pe care l-a numit Abdurachman. La scurt timp Rashid a fost omorât. Madina a rămas singură cu doi copii în brațe, cel mai mare din care avea 2 ani, iar cel mai mic doar o lună.

ISIS suporta pierderi, iar Madina a fugit de război împreună cu alte soții de insurgenți. Din rude i-au rămas doar două femei în vârstă, ucise de durere, care se aflau la mii de kilometri, în Daghestan. Acestea erau mamele celor doi soți ai Medinei, bunicile celor doi nepoți.

Îngrijorate pentru acești doi băieți, și, se pare, pentru nora iresponsabilă, mama acestor copii, Zuhra și Raisat s-au mobilizat. Au învățat pe de rost harta teritoriului ocupat de insurgenți, nu mai rău decât militarii; erau la curent cu toate noutățile de pe câmpul de luptă, prin intermediul prietenilor și a cunoscuților au dat de urma Madinei și a nepoților în Siria. Puțin câte puțin au adunat informații cu privire la soarta nurorii și a băieților.

Bunicile au învățat skype-ul și chaturile, au însușit geolocalizarea de pe fotografii, dându-și seama de un singur lucru: în afară de ele, nimeni nu o sa-i salveze pe nepoții lor.

Raisat Omarova își amintește cum nora i-a sunat după moartea celui de al doilea soț: „Mi-a spus: baba [„mama” în arabă], nu știu dacă o să mai vorbești cu mine, dar nu știu cum să procedez, să mă căsătoresc sau nu”.

Și eu i-am spus: „„Căsătorește-te, dacă ai ajuns în acest stat, atunci trăiește așa, cum se obișnuiește acolo. Iar pentru mine vei rămâne mama nepotului meu”.

A treia oară Madina s-a căsătorit deja cu un arab. În primăvara acestui an Medina și-a pierdut viața în timp ce încerca să se salveze printr-un coridor umanitar din Guta de Est.

De atunci, bunicile Zuhra și Raisat au început acțiunea de salvare a nepoților care nu sunt vinovați cu nimic, cu excepția faptului că au avut nenorocul să se nască de la niște părinți iresponsabili.

Ultimul soț al Madinei, arabul, vorbitor de limba rusă, îi ține închiși pe băieți. El a făcut legătura cu bunicile, cerând bani de la ele pentru a-i elibera pe nepoți. Primăvara unul dintre copii a făcut o infecție intestinală.

Dacă e sa vorbim fără sentimente, copilul e în prag de moarte.

„Abdurachman a slăbit cu 14 kg, – spune Raisat. Au venit și medicii, dar ce fel de medici?”

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, până în prezent din zona de conflict au fost evacuate 24 de femei și 74 de copii. În total 1 521 de persoane așteaptă să fie evacuate. Primul copil rus a fost reîntors în vara anului trecut.

Totodată, femeile, care se întorc dintr-un stat terorist, sunt tratate în Rusia ca potențiale „teroriste”, chiar și în cazurile în care nu au participat la acțiunile de luptă și s-au predat de bună voie. Sunt cunoscute, de asemene, și cazuri când rudele din Rusia au fost condamnate pentru că se ocupau de întoarcerea celor dragi.

Raisat și Zuhra nu au nici un fel de complici: nimeni nu poate ajuta pe micii ruși să se salveze de războiul în care s-au pomenit nu din voia lor. Rusia evacuează în mod oficial femeile rusoaice și pe copiii acestora de pe teritoriile ocupate de ISIS, dar acest proces decurge lent. Ce să mai spui despre cei doi băieți, care până în prezent sunt ținuți de insurgenți? De ei nimeni nu-și bate capul deocamdată.

Sursa: Novaya Gazeta