Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bulgaria preia de astăzi președinția…

Bulgaria preia de astăzi președinția Consiliului Uniunii Europene

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bulgaria, care a intrat în Uniunea Europeană (UE) în anul 2007, fiind și cea mai săracă membră a UE, va prelua în premieră, începând de astăzi, 1 ianuarie 2018, președinția Consiliului UE. Timp de 6 luni, până pe 30 iunie 2018, președinția bulgară promite să se axeze pe patru domenii-cheie: viitorul Europei și tinerii, Balcanii de Vest, securitate și stabilitate și economia digitală.

Sofia mizează odată cu preluarea primei sale președinții a Consiliului UE pe o îmbunătățire a imaginii și își dorește să demonstreze că este demnă să adere în sfârșit la spațiul Schengen de liberă circulație, iar pe termen mai lung în zona euro, scrie AFP intr-un material intitulat „Săracă și proeuropeană, Bulgaria preia președinția UE”, preluat de News.ro. Șase luni de președinție reușită vor pleda în favoarea acestei țări cu 7,1 milioane de locuitori, cu o istorie politică agitată după căderea comunismului, dar care și-a regăsit o anumită stabilitate sub conducerea premierului de centru-dreapta Boiko Borisov.

Succesoarea Bulgariei la președinție în perioada iulie-decembrie 2018 va fi Austria. În 2019 va urma România.

Președinția Consiliului se asigură prin rotație între statele membre ale UE la fiecare 6 luni. În cursul acestei perioade de 6 luni, Președinția conduce reuniunile la toate nivelurile în Consiliu, contribuind la asigurarea continuității lucrărilor UE în cadrul Consiliului.

Statele membre care dețin Președinția lucrează împreună îndeaproape în grupuri de trei, denumite „triouri”, astfel președinția în exercițiu lucrează cu predecesorul și cu succesorul său. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona în 2009. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trioul actual este alcătuit din președințiile Estoniei, Bulgariei și Austriei.

Foto: Clive Leviev-Sawyer