Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bulgaria ar putea să se…

Bulgaria ar putea să se alăture celor două țări care au oprit importurile de cereale din Ucraina pentru „a proteja interesele țării”

Sursa foto: Reuters

Bulgaria are în vedere interzicerea importului de cereale ucrainene, urmând exemplul Poloniei și Ungariei, a declarat ministrul interimar al Agriculturii, Yavor Gechev. Potrivit acestuia, măsura ar trebui să „protejeze interesele Bulgariei, mai ales când o astfel de restricție a fost deja introdusă de alte două state”, informează presa bulgară.

„Interesele bulgare trebuie protejate, mai ales când o astfel de restricție a fost deja introdusă de alte două state. Dacă nu reacționăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni și mai mari”, a afirmat ministrul bulgar al Agriculturii.

Măsura luată de Polonia și Ungaria, care a oprit nu doar importurile de cereale, dar și de alimente, a provocat o dispută în cadrul Uniunii Europene. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat pentru Reuters că astfel de „acțiuni unilaterale” sunt „inacceptabile”.

După ce Rusia a invadat Ucraina, unele porturi ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate, iar cantități mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în UE, au rămas în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, ceea ce a afectat prețurile și vânzările fermierilor locali.

Interdicția poloneză, care a intrat în vigoare sâmbătă seara, se va aplica și tranzitului acestor produse prin țară, a declarat duminică ministrul dezvoltării și tehnologiei.

„Interdicția este totală, inclusiv interdicția de tranzit prin Polonia”, a scris Waldemar Buda pe Twitter, adăugând că vor fi purtate discuții cu Ucraina pentru a crea un sistem care să asigure că produsele trec doar prin Polonia și nu ajung pe piața locală.

Ucraina exportă în mod normal majoritatea produselor sale agricole, în special cereale, prin porturile sale de la Marea Neagră, deblocate în iulie în conformitate cu un acord între Ucraina, Turcia, Rusia și ONU. Acest acord este programat să expire la 18 mai, iar Moscova a indicat săptămâna trecută că este posibil să nu fie prelungit dacă Occidentul nu elimină obstacolele din calea exportului de cereale și îngrășăminte rusești.

Într-o scrisoare adresată Comisiei Europene luna trecută, prim-miniștrii din cinci țări est-europene, inclusiv România, au declarat că amploarea creșterii prețurilor la produse precum cereale, ouă, păsări de curte şi zahăr a fost „fără precedent” și au afirmat că ar trebui să se ia în considerare posibilitatea de a aplica tarife la importurile agricole ucrainene.