Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bilanțul morților în urma cutremurelor…

Bilanțul morților în urma cutremurelor din Turcia și Siria a ajuns la 16 035

Sursa foto: Getty Images

Bilanțul cutremurelor devastatoare care au lovit Turcia și Siria luni, 6 februarie, a ajuns la 16 035 de morți, potrivit autorităților. Comitetul pentru situații de urgență în caz de dezastre (DEC) din Marea Britanie a lansat recent un apel pentru a ajuta mii de persoane afectate de seisme.

Fondurile vor fi direcționate către ajutor medical, adăpost, hrană, apă potabilă, precum pături și îmbrăcăminte – în timp ce supraviețuitorii fără adăpost și răniții se luptă cu temperaturile reci.

În Siria, numărul total al deceselor este de cel puțin 3 162, dintre care 1 900 în zonele care nu sunt controlate de guvern, potrivit grupului de apărare civilă „Căștile Albe”. Aproximativ 1 262 de decese au fost înregistrate în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene, scrie CNN.

În Turcia, numărul victimelor a crescut la cel puțin 12 873, a anunțat joi Agenția de gestionare a dezastrelor și situațiilor de urgență din Turcia (AFAD).

Reprezentanții agențiilor care oferă asistență celor două țări susțin că numărul morților probabil va crește, mulți oameni fiind încă prinși sub dărâmături, iar condițiile meteorologice nefavorabile împiedică operațiunile de salvare.

Luni, 6 februarie, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a zguduit Turcia și Siria. Un alt seism cu magnitudinea de 7,7 a zguduit regiunea câteva ore mai târziu, apoi au urmat mai multe replici. Imagini video dramatice de pe rețelele de socializare au surprins clădiri care se prăbușesc și dărâmături împrăștiate.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat marți, 7 februarie, stare de urgență pentru următoarele trei luni în 10 provincii ale Turciei lovite de seisme.

Printre victimele seismelor din Turcia sunt și cetățeni ai R. Moldova: „Cu deosebit regret, MAEIE anunță confirmarea decesului a 3 cetățeni moldoveni, o femeie și doi copii”