Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   BBC: Europa cu ochii pe…

BBC: Europa cu ochii pe alegerile prezidențiale din Polonia. Favoriții sunt actualul președinte și primarul Varșoviei

colaa foto: BBC.com

La 28 iunie curent au loc alegerile prezidențiale în Polonia, iar rezultatul lor ar putea aduce o schimbare majoră în politica poloneză, relatează BBC. În cursa pentru prezidențiale printre favoriți sunt actualul președinte al Poloniei, care a avut controverse cu Uniunea Europeană (UE) și primarul Varșoviei, care a promis că va repara relațiile cu comunitatea.

Actualul președinte al Poloniei, Andrzej Duda, aliat al partidului conservator Lege și Dreptate (PiS) care se află la conducere, îl are ca oponent principal pe Rafal Trzaskowski, primarul Varșoviei, de orientare liberală de centru-dreapta, relatează publicația.

Duda a avut dispute cu Uniunea Europeană

BBC notează că alegerile sunt urmărite îndeaproape în toată Europa, deoarece partidul de la guvernare, aliat al președintelui Duda a avut dispute cu Uniunea Europeană în ceea ce ține de reformele controversate ale sistemului judiciar și mass-media.

Președintele Duda a condamnat în această lună promovarea drepturilor LGBT ca o „ideologie” mai distructivă decât comunismul, iar vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat că este „într-adevăr trist”, când politicienii europeni din funcții înalte „decid să țintească minoritățile pentru potențiale câștiguri politice”, se arată în articol.

Partidul de la guvernare a avut mai multe succese pe teritoriul Atlanticului, iar Duda a devenit primul lider străin care l-a vizitat pe președintele SUA, Donald Trump, de la începutul pandemiei de coronavirus.

Trzaskowski, a promis că va repara legăturile cu Bruxelles-ul

Principalul rival al președintelui, Rafal Trzaskowski, a promis că va repara legăturile cu Bruxelles-ul. BBC reltează că este puțin probabil ca Andrzej Duda să acumuleze 50% din voturi, deoarece raitingul primarului din Varșovia a crescut rapid începând cu luna mai, de când s-a lansat în cursa pentru prezidențiale.

În cursă există și alți nouă candidați, printre care Szymon Holownia, prezentatorul emisiunii televizate „Polonia are talent!” care, în raitinguri este pe locul trei. Alți candidați la prezidențiale sunt Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, liderul Partidului Popular Polonez PSL, care este văzut ca fiind partidul fermierilor din mediul rural care încearcă să atragă alegătorii din oraș, Krzysztof Bosak, un politician eurosceptic de extremă dreaptă care vrea să readucă pedeapsa cu moartea, dar și Robert Biedron, primul parlamentar care a declarat deschis că este gay și care a devenit primar în nordul Poloniei.