Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Avocatul lui Navalnîi, care a…

Avocatul lui Navalnîi, care a asistat-o pe mama opozantului rus la eliberarea corpului acestuia, a fost reținut pentru scurt timp la Moscova

Sursa: Reuters

Un avocat al politicianului rus de opoziție Alexei Navalnîi, care a însoțit-o săptămâna trecută pe mama lui în timp ce aceasta se lupta pentru ca autoritățile să îi predea cadavrul, a fost reținut pentru scurt timp marți, 27 februarie, la Moscova, potrivit presei ruse, citate de Reuters.

Avocatul, Vasili Dubkov, a declarat ulterior pentru postul de știri independent Verstka că a fost eliberat. Verstka a precizat că acesta nu a comentat motivul reținerii sale, dar a spus că este vorba de o obstrucționare a activității sale de avocat.

Cu ajutorul lui Dubkov, mama lui Navalnîi, Liudmila, a reușit să obțină eliberarea trupului fiului său sâmbăta trecută, la opt zile după ce acesta a murit subit într-o colonie penală din Arctica.

Anterior, ea îi acuzase pe anchetatori că au încercat să o „șantajeze”, reținând cadavrul dacă nu era de acord să îl îngroape fără o înmormântare publică, lucru pe care ea a refuzat să îl accepte.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a calificat această acuzație drept „absurdă” și a declarat că Kremlinul nu are nicio implicare în aranjamentele pentru Navalnîi.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi a declarat marți că echipa sa nu a reușit până acum să găsească nicio sală de înmormântare sau alt loc unde oamenii ar putea veni să îi aducă un omagiu. Ea a spus că o companie le-a spus că „agențiile funerare nu au voie să lucreze cu noi”.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, ispășea o pedeapsă de peste trei decenii pentru acuzații de fraudă și extremism despre care a spus că au fost inventate pentru a-l reduce la tăcere. Kremlinul a respins acuzațiile aduse de familia și susținătorii lui Navalnîi, potrivit cărora Putin ar fi ordonat uciderea acestuia.

Trei dintre avocații lui Navalnîi au fost arestați în octombrie anul trecut, fiind suspectați de apartenență la un „grup extremist”, iar alți doi au fost incluși pe o listă de persoane căutate.