Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile din Turcia arestează dezvoltatorii…

Autoritățile din Turcia arestează dezvoltatorii imobiliari acuzați de „neglijență” în construcții

Sursa foto: cnn.com

Autoritățile turce au efectuat un val de arestări ale dezvoltatorilor imobiliari acuzați de „neglijență” în cazul prăbușirii clădirilor în urma cutremurului din 6 februarie, pe fondul furiei tot mai mari a populației față de răspunsul Guvernului la dezastru, relatează CNN.

Cel puțin 134 de persoane sunt tratate ca suspecți și sunt anchetate în legătură cu construcția clădirilor care au fost distruse în timpul cutremurului, a declarat duminică, 12 februarie, ministrul turc al justiției, Bekir Bozdag.

„Trei dintre acești suspecți au fost arestați în așteptarea procesului, șapte dintre ei sunt în arest preventiv, iar șapte au interdicție de călătorie. Au fost depistate neglijențe. Vom face ceea ce legea impune”, a declarat Bozdag.

Yasemin Didem Aktas, inginer constructor și lector la University College London, a declarat pentru CNN că, deși cutremurul și replicile sale au constituit „un eveniment foarte puternic care ar pune la încercare chiar și clădirile care respectă toate standardele. Au existat probleme de construcție”.

„Ceea ce vedem aici ne spune cu siguranță că ceva nu este în regulă în acele clădiri, și poate fi vorba de faptul că nu au fost proiectate și construite conform standardelor în primul rând, sau că implementarea nu a fost realizată în mod corespunzător. Vedem, de asemenea, în Turcia, destul de frecvent, că modificările aduse ulterior ocupării clădirilor compromit siguranța acestora”, a declarat Didem Aktas.

În timp ce guvernul ia măsuri drastice împotriva dezvoltatorilor, sentimentele de furie și resentimente continuă să crească în rândul celor afectați, deoarece Turcia nu este străină de cutremure și mulți simt că Guvernul nu a reușit să se pregătească pentru un alt eveniment catastrofal.

Cu toate acestea, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a apărat răspunsul Guvernului său, recunoscând „deficiențele”, dar subliniind că „nu este posibil să fii pregătit pentru un astfel de dezastru”.

Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că există o localitate din Turcia care continuă să stea în picioare, în timp ce toate oraşele din jur înregistrează daune uriaşe în urma cutremurului din Turcia. „Nu am făcut niciun compromis în construcții”, susține primarul oraşului Erzin. Ce spun oamenii din oraş? 

„Şi noi am simţit cutremurele ca toată lumea. Ne-am speriat, normal, ne-a zgâlţâit, dar am trecut cu bine peste asta. Nu avem nicio victimă în oraş şi, într-adevăr, nicio clădire n-a căzut. Sunt câteva blocuri care au fisuri, însă nimic de speriat”, spune Ibrahim, în vârstă de 40 de ani. 

 „Poate sunt mai bine construite casele noastre” 

Ibrahim locuieşte în oraşul Erzin, localitatea din nordul provinciei Hatay, una dintre cele mai afectate regiuni din Turcia, în urma cutremurelor de luni. Oraşul are aproximativ 42.000 de locuitori, iar cifrele acestea nu au suferit nicio schimbare la finalul săptămânii care a îngenuncheat Turcia.

Bilanțul celor care au murit în urma cutremurului din Turcia și Siria până la data de 13 februarie este de 36.000 de oameni, dar „în oraşul Erzin, nicio victimă, nicio clădire prăbuşită, aproape nicio pauză de la viaţa de zi cu zi. Câteva case şi minaretele moscheilor au fost avariate”.