Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului…

Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului interzicerea temporară a importurilor de cereale ucrainene în R. Moldova

Imagine-simbol

Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului urgentarea luării deciziei privind alinierea R. Moldova la Decizia Comisiei Europene din 2 mai 2023 privind restricționarea temporară a importurilor din Ucraina a grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței pentru 5 țări din Europa de Est. Reprezentanții Asociației subliniază că fermierii mici și mijlocii din țara noastră se află în pragul falimentului din cauza „prăbușirii prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina” și cer compensarea pierderilor suferite de agricultorii moldoveni.

Într-un comunicat de presă emis luni, 8 mai, Asociația Forța Fermierilor susține că potrivit unor estimări, în ultimul an pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței au constituit cel puțin 2 miliarde de lei.

„Organizația noastră reiterează a câta oară că marea majoritatea fermierilor mici și mijlocii din Moldova se află în pragul falimentului. În mare parte acest lucru se întâmplă din cauza prăbușirii vertiginoase a prețurilor la materia primă agricolă din ultimul an sub presiunea producției din Ucraina. Din estimările noastre, în perioada respectivă pierderile agricultorilor de la diferența de prețuri la comercializarea grâului, porumbului, floarei soarelui și rapiței au constituit cel puțin 2 MILIARDE LEI. În prezent prețul unui kg de grău a coborât la 2,8 lei per kg, pe când prețul de cost este circa 5 lei pentru un kilogram. Cea mai dramatică diminuare a prețurilor se atestă la floarea soarelui – minus 3,5-4 lei per kg. Acum producția se vinde sub 7 lei per kg , având prețul de cost al unui kilogram aproximativ 10 lei.

Catastrofa prețurilor este amplificată de secetă severă din anul trecut, scumpiri exorbitante la inputuri, probleme enorme cu reeșalonarea creditelor și recreditarea sectorului agrar și lipsa suportului minimal suficient din partea statului”, declară Asociația Forța Fermierilor.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor cere adoptarea unei hotărâri de Guvern privind interzicerea temporară a importurilor de cereale ucrainene în R. Moldova și compensarea pierderilor suferite de agricultori.

„Forța Fermierilor constată că R. Moldova întârzie nepermis de mult cu aplicarea măsurilor în vederea protejării producătorilor agricoli autohtoni și CERE adoptarea săptămâna curentă de către Guvern a hotărârii privind interzicerea temporară, după modelul UE, a importurilor de grâu, porumb, floarei soarelui și rapiță din Ucraina. Totodată, insistăm ca în cele mai proxime termene să fie identificate mijloacele financiare pentru compensarea agricultorilor pierderilor din cauza micșorării catastrofale a prețurilor la producția agricolă, precum și realizarea celorlalte promisiuni, asumate anterior în fața fermierilor. În caz contrar, este foarte probabil că în curând toată țara va fi cuprinsă de protestele agricultorilor”, susține Asociația Forța Fermierilor într-un comunicat de presă publicat pe 8 mai.

Pe 6 mai, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al R. Moldova, Vladimir Bolea, a avut o întrevedere cu omologul său ucrainean, Mykola Solski. În cadrul întrevederii, Vladimir Bolea, l-a anunțat pe Mykola Solski despre intenția R. Moldova de a se alinia deciziei UE privind interzicerea temporară a importului de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

Pe 5 mai, ministrul Agriculturii a discutat și cu șeful Delegației UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, despre intenția Chișinăului de a restricționa importurile de grâu, porumb, rapiță și floarea-soarelui din Ucraina, așa cum a decis, pe 2 iunie Comisia Europeană pentru 5 state comunitare: România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia.