Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alegeri SUA. Donald Trump vs.…

Alegeri SUA. Donald Trump vs. Joe Biden. Cine câştigă scrutinul prezidenţial din Statele Unite ale Americii

Procesul de vot pentru alegerea celui de-al 46-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii a ajuns la final. Americanii au avut de ales între preşedintele în exerciţiu, republicanul Donald Trump, care aspiră la al doilea mandat, şi candidatul Partidului Democrat, Joe Biden. După închiderea urnelor, anunţarea câştigătorului ar putea dura zile. La acest scrutin, peste 100 de milioane de americani au votat anticipat din cauza pandemiei de COVID-19, ceea ce înseamnă că o întârziere în numărarea tuturor voturilor este foarte probabilă.

Ca să ajungă la Casa Albă, Donald Trump pentru un nou mandat de președinte, sau Joe Biden pentru un prim mandat de președinte, trebuie să obțină 270 de voturi electorale, votul popular nefiind luat în calcul. 

UPDATE: Joe Biden are un avantaj de aproximativ 2,4 milioane de voturi la nivel național în acest punct al numărătorii, iar cifra finală ar putea depăși scorul candidatei democrate din 2016, Hillary Clinton, care a câștigat votul popular la o diferență de 2,8 milioane. Votul popular nu contează, însă în alegerile prezidențiale americane, fiind important doar scorul în colegiul electoral.  

Joe Biden revine în Wisconsin după numărarea voturilor și conduce cu un avans ușor în fața lui Donald Trump

Candidatul democrat Joe Biden are un avans ușor în Wisconsin după numărarea unui procent important de voturi în Milwaukee, Wisconsin. Fostul vicepreședinte conduce acum la o diferență de aproximativ 11.000 de voturi. Wisconsin a numărat până acum aproximativ 89% dintre voturi. Dacă Biden reușește să câștige Wisconsin și își păstrează avantajul în statele Arizona și Nevada, atunci trebuie să câștige doar unul dintre cele trei state competitive în care rezultatul este încă neclar – Pennsylvania, Michigan sau Georgia.

UPDATE: Preşedintele în exerciţiu al SUA, republicanul Donald Trump, a făcut cu puțin timp în urmă declaraţii de la Casa Albă. Donald Trump și-a anunțat victoria, chiar dacă numărătoarea voturilor nu s-a încheiat. El i-a acuzat pe democrați de fraudă și a spus că ceea ce fac ei  „e o rușine”.

„Vreau să le mulțumesc americanilor pentru că au ieșit în număr mare la vot. Vreau să îi mulțumesc primei doamne, vicepreședintelui Mike Pence. Ne pregătim pentru o mare sărbătoare. Rezultatele sunt fenomenale, ne pregăteam să celebrăm votul și succesul”, a declarat Trump.

Americanii au fost chemați să-i aleagă și pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților, pe 35 dintre cei 100 de senatori, dar și 13 guvernatori.

Potrivit numărătorii BBC, Biden a ajuns la 227 de electori din 270, în timp ce Trump are 213. Totuși, în toate statele în care a rămas de numărat, Trump este lider și are șanse mari la victorie.  La votul popular, Biden câștigă cu un avans de aproape 2 milioane de voturi.

Statele în care au câștigat fiecare candidat:

  • Trump, dat câștigător în Indiana, Kentucky, Tennessee, Virginia de Vest, Arkansas, Oklahoma, Alabama, Mississippi, Missouri, Nebraska, Louisiana, Wyoming, Dakota du Nord și Sud, Utah, Kansas, Idaho, Ohio, Texax, Montana
  • Biden, dat câștigător în Massachusetts, DC, Maryland, Vermont, Delaware, Maine, Virginia, Connecticut, Maryland, New Jersey, Rhode Island, Illinois, New York, Colorado, New Hampshire, Hawaii, Arizona, Minnesota

Cum arată harta electorală a SUA la acest moment, potrivit CNN. Statele câștigate de Biden sunt marcate cu albastru, cele atribuite lui Trump cu roșu:

În ciuda provocărilor aduse de pandemia de coronavirus, americanii au ieşit la vot într-un număr copleşitor, semnificativ mai mare decât în urmă cu 4 ani: la alegerile prezidenţiale din 2016 au fost înregistraţi 138 de milioane de alegători. Ba mai mult, prezenţa ridicată la vot ar putea cauza amânarea anunţării rezultatelor.

În mod cu totul neobișnuit pentru o seară a alegerilor, Joe Biden a ieșit în fața presei cu un scurt discurs menit să blocheze planul lui Donald Trump de a-și anunța victoria în alegeri înainte de finalizarea numărării tuturor voturilor. „Suntem pe cale să câștigăm, păstrați-vă credința!”, a spus Biden. 

Donald Trump anunțase cu câteva minute înainte, pe Twitter, că va face un anunț, și că a câștigat. 

După declarația lui Biden, președintele american a postat un nou mesaj, în care susține că democrații vor să fure alegerile, dar că nu îi va lăsa. 

„Credem că suntem pe cale să câștigăm aceste alegeri. Avem încredere în rezultatul din Arizona, suntem încă în joc în Georgia, ne simțim bine în Wisconsin și Michigan, când se vor număra toate voturile vom câștiga Pennsylvania”, a spus Joe Biden, care a precizat că rezultatele se vor cunoaște cel mai devreme peste 24 de ore. 

„Nu poate să spună Donald Trump că a câștigat, nici eu nu pot să spun, ăsta e rolul americanilor. Vă mulțumesc. Păstrați-vă credința, o să câștigăm!”, a spus candidatul democraților. 

Cu patru ani în urmă, la 8 noiembrie, candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press. Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrângerea, telefonându-i contracandidatului său să-l felicite. Americanii au ales atunci cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat.