Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Alarma ONU după ce centrala…

Alarma ONU după ce centrala nucleară din Ucraina a fost bombardată din nou joi seara: rușii refuză „demilitarizarea centralei din Zaporojie”

Au fost raportate mai multe bombardamente ale centralei nucleare Zaporojie din Ucraina.Astfel, Ucraina și Rusia se învinovățesc reciproc pentru atac.

Fiecare parte a declarat că au fost 10 lovituri la biroul și la stația de pompieri a celei mai mari centrale electrice din Europa, joi. La o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU convocată pentru a discuta situația, șeful organului său de pază nuclear, Rafael Grossi, a avertizat că este o „ora gravă”.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a spus, de asemenea, că ar putea „conduce la dezastru”.

China și SUA au cerut atât experților ONU să li se permită să viziteze de urgență fabrica, dar cererile similare din trecut nu s-au acționat până acum.

Anterior, SUA a cerut, de asemenea, stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei: „Lupta în apropierea unei centrale nucleare este periculoasă și iresponsabilă”, a spus un purtător de cuvânt al departamentului de stat.

Cu toate acestea, reprezentantul Rusiei la ONU a spus că demilitarizarea nu este o opțiune, sugerând că aceasta ar face planta mai vulnerabilă la „provocații” și „atacuri teroriste”.

Instalația și zona înconjurătoare din centrul-estul Ucrainei au fost bombardate săptămâna trecută, Rusia și Ucraina acuzându-se reciproc pentru acest atac. Ucraina spune că Rusia a transformat locul într-o bază militară, lansând atacuri de acolo știind că forțele ucrainene sunt puțin probabil să riposteze. Moscova neagă afirmația.

Într-o declarație de joi, agenția nucleară a Ucrainei Enerhoatom a declarat că „invadatorii ruși au bombardat din nou uzina Zaporojie și teritoriile din apropierea instalației nucleare”. Se spune că un birou administrativ din apropierea zonei de sudare a fost lovit și mai mulți senzori de radiații au fost deteriorați. A avut loc un mic incendiu pe iarba din apropiere. Nicio victimă nu a fost înregistrată.

Enerhoatom a adăugat că a fost vizată și stația de pompieri situată în apropierea uzinei. Din cauza bombardamentelor, a fost imposibil să se schimbe personalul după tură, așa că au fost nevoiți să continue munca suplimentară. Dar situația este în prezent sub control, a spus Enerhoatom.

Zaporojie: Cum s-a desfășurat criza

Martie 2022: La scurt timp după începerea invaziei lor în Ucraina, trupele ruse pun mâna asupra fabricii. Conducerii acesteia i se spune că complexul aparține acum companiei de stat ruse de energie nucleară Rosatom. Personalul ucrainean continuă să opereze fabrica sub control rusesc

Iulie: Forțele ruse au desfășurat lansatoare de rachete în complex, transformându-l într-o bază militară

3 august: Agenția Internațională pentru Energie Atomică spune că centrala este „complet scăpată de sub control” și necesită o inspecție și reparații

5 august: agenția nucleară a Ucrainei, Enerhoatom, declară că două runde de rachete rusești i-au determinat pe operatorii săi să deconecteze un reactor de la rețeaua electrică

8 august: Ucraina spune că reînnoirea bombardamentelor rusești a deteriorat trei senzori de radiații și a rănit un muncitor. Autoritățile locale susținute de Rusia spun că forțele ucrainene au lovit locul cu mai multe lansatoare de rachete

10 august: miniștrii de externe din grupul de națiuni G7 spun că Rusia trebuie să predea imediat controlul fabricii Ucrainei 11 august: Se raportează mai multe bombardări ale centralei, Ucraina și Rusia dându-se din nou vina reciprocă.

Oficialii instalați de Rusia au emis o declarație în oglindă, acuzând Ucraina că a efectuat bombardamentul.

Ei au spus că forțele ucrainene foloseau sisteme de rachete cu lansare multiplă și artilerie grea. Afirmațiile fiecărei părți nu au fost verificate în mod independent. Vorbind la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU din New York City, joi, Grossi a cerut din nou ca Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să fie autorizată să inspecteze centrala.

Este o situație serioasă, o situație gravă și AIEA trebuie să i se permită să-și desfășoare misiunea la Zaporojie cât mai curând posibil”, a spus el.

Între timp, secretarul general al ONU Guterres a avertizat anterior: „Este nevoie de un acord urgent la nivel tehnic asupra unui perimetru sigur de demilitarizare pentru a asigura siguranța zonei”. În discursul său de noapte, președintele ucrainean Volodimir Zelensky a avertizat că „doar retragerea completă a rușilor din Zaporojie garantează restabilirea securității nucleare pentru întreaga Europă”.

Uzina Zaporojie se află în orașul Enerhodar, în sud-estul Ucrainei, de-a lungul malului stâng al râului Nipru (Dnipro în ucraineană). Este format din șase reactoare cu apă sub presiune și stochează deșeuri radioactive. După confiscarea complexului, Rusia a păstrat angajații ucraineni. Până acum, oficialii ONU de supraveghere nucleară nu au putut inspecta centrala.