• Acordul a fost semnat, dar milioanele nu vor veni decât după ce guvernarea de la Chișinău va revizui „legislația electorală” și „combate corupția”

  Acordul a fost semnat, dar milioanele nu vor veni decât după ce guvernarea de la Chișinău va revizui „legislația electorală” și „combate corupția”
  23 noiembrie 2017 | 20:44

  Acordul privind alocarea de către Uniunea Europeană (UE) a asistenței macrofinanciare de 100 milioane de euro pentru R. Moldova a fost semnat la 23 noiembrie, la Bruxelles, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului, unde se mai precizează că „setul de documente urmează a fi remis imediat Parlamentului spre ratificare, iar între timp sunt întreprinse eforturi în scopul îndeplinirii condiţionalităţilor pentru recepționarea primei tranșe a împrumutului”. În comunicatul Guvernului însă, nu sunt menționate condițiile pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le îndeplinească, termenele în care trebuie realizate cerințele UE și nici când va fi făcut public pentru cetățeni textul Acordului, inclusiv lista de condiționalități.

  Acordul prevede că 40 de milioane de euro sunt acordate sub formă de grant, iar 60 de milioane de euro sunt împrumut.  Pachetul de documente a fost semnat de Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, Pierre Moscovici, ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, și guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Sergiu Cioclea, în prezența prim-ministrului Pavel Filip.

  Potrivit serviciului de presă al Executivului, în cadrul dialogului, Pavel Filip și Pierre Moscovici au discutat despre rezultatele pozitive ale misiunii de evaluare a Fondului Monetar Internațional, care au permis negocierea unui acord la nivel de personal în cadrul celei de-a doua evaluări a Programului.

  Premierul a dat asigurări la Bruxelles că sunt depuse eforturi pentru asanarea sectorului bancar și îmbunătățirea mediului de afaceri, pentru a demonstra o schimbare de sistem în ceea ce privește contracararea corupției, a spălării banilor și fraudelor.

  „În particular, se acordă atenție ameliorării transparenței acționariatului, asigurării bunei guvernări și gestionării riscurilor în cadrul băncilor. Este încurajată venirea în R. Moldova a unor noi actori bancari”, ar fi declarat premierul Filip.

  În comunicatul Guvernului se menționează că Pierre Moscovici, Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, a apreciat eforturile Executivului pentru stabilizarea economiei și a încurajat continuarea reformelor.

  Într-un interviu pentru Europa Liberă, europarlamentarul român Siegfried Mureșan susține că pentru ca prima tranșă din această sută de milioane de euro să fie eliberată sunt formulate condiții foarte clare, atât de ordin tehnic, cât și de ordin politic.

  „Acestea țin de: statul de drept, combaterea corupției, reformarea Codului Audiovizualului și, mai ales, punerea legislației electorale în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția.  Aceasta a fost modificată în ciuda avizului Comisiei de la Veneția și atunci, instituțiile Uniunii Europene au spus foarte clar: „În aceste condiții, banii nu pot fi eliberați”. Deci, există condiționalități politice și condiționalități tehnice asumate la cel mai înalt nivel, la nivel european. Și acum, Republica Moldova trebuie să îndeplinească aceste condiționalități, ceea ce comisarul, comisia au anunțat că, în luna februarie, se va face o evaluare a îndeplinirii acestor condiționalități”, a declarat europarlamentarul pentru Europa Liberă, subliniind că „dacă Guvernul ar fi mers ambițios pe drumul reformelor și, mai ales, nu ar fi modificat legislația electorală în ciuda avizului Comisiei de la Veneția, în prima parte a acestui an, acești bani ar fi fost deja la Chișinău astăzi și cetățenii Republicii Moldova s-ar fi putut bucura de ei”.

  Parlamentul European a aprobat la începutul lunii iulie acordarea unei asistențe de 100 de milioane de euro pentru susținerea agendei de stabilizare economică și de reforme structurale în Republica Moldova.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  FOTO/ Igor Dodon se afișează cu un nou ceas de lux

  Liderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro. Un internaut al ZdG a…
  FOTO/ Igor Dodon se afișează cu un nou ceas de lux

  Directorul CFM va fi audiat în cadrul comisiei parlamentare privind situaţia economico-financiară de la întreprindere

  Adrian Onceanu, directorul  Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, va fi audiat săptămâna viitoare în cadrul comisiei parlamentare privind situaţia economico-financiară de la întreprindere. Decizia a fost luată astăz…
  Directorul CFM va fi audiat în cadrul comisiei parlamentare privind situaţia economico-financiară de la întreprindere

  DOC/ CNTM, despre accesul la educație pe timp de pandemie: „Deficitele de învățare se pot transforma în inegalități socio-economice de lungă durată”

  Consiliul Național al Tineretului din Moldova (CNTM) susține că unii elevi din țară nu au acces la educație pe timp de pandemie. În acest sens, reprezentanții consiliului fac un apel public privind „întreprinde…
  DOC/ CNTM, despre accesul la educație pe timp de pandemie: „Deficitele de învățare se pot transforma în inegalități socio-economice de lungă durată”

  Igor Dodon salută decizia CC, prin care au fost admise mai multe părți din sesizarea președintei Sandu

  Liderul socialiștilor Igor Dodon spune, după ce magistrații Curții Constituționale (CC) au admis parțial sesizarea depusă de președinta Maia Sandu care a cerut să fie verificată constituționalitatea mai multor…
  Igor Dodon salută decizia CC, prin care au fost admise mai multe părți din sesizarea președintei Sandu

  Mai bine cu Șor decât anticipate?

  Blocajul politic continuă, iar șansele de a identifica o soluție fără anticipate devin tot mai infime. În fiecare fracțiune sunt voci care spun că există potențial de cooperare și identificarea numărului sufici…
  Mai bine cu Șor decât anticipate?