Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Bâlbâielile premierului și organizatorului…

VIDEO Bâlbâielile premierului și organizatorului referitor la milioanele cheltuite pentru Târgul de Crăciun

Sursa: Ziarul de Gardă

Întreprinderea de Stat „Moldova-Concert”, care este organizatorul Târgului de Crăciun, invocă „secretul comercial” și „informațiile oficiale cu accesibilitate limitată” atunci când este întrebată cum s-au repartizat cele 11 milioane de lei alocate din buget pentru desfășurarea proiectului, cât a costat fiecare serviciu și cine sunt agenții economici contractați. Argumentele sunt expuse de directorul ÎS „Moldova-Concert” într-un răspuns la o solicitare de informații a Ziarului de Gardă.


Solicitarea a fost expediată instituției de stat încă la 13 decembrie, cu două zile înainte de inaugurarea Târgului de Crăciun.

La 9 ianuarie, Andrei Locoman, directorul ÎS „Moldova-Concert” a remis un răspuns, în care însă nu a indicat informațiile cerute, precum: cât s-a cheltuit pentru reparația căsuțelor din lemn cumpărate anul trecut, contra cărei sume a fost contractată compania de pază Argus-S și, în primul rând, numele tuturor agenților economici contractați pentru prestare de servicii și achiziții de bunuri în cadrul Târgului de Crăciun. Andrei Locoman nu a explicat de ce nu a răspuns la întrebările pe care le-am adresat, iar pe parcursul ultimei săptămâni a ignorat apelurile și mesajele reporterilor Ziarului de Gardă.

După insistențe, la 15 ianuarie, în ultima zi a Târgului de Crăciun, am primit un răspuns de la Guvern, căruia ZdG i-a expediat întrebările, la fel, pe 13 decembrie. Documentul, care nu este semnat, are antetul Întreprinderii de Stat „Moldova-Concert”. Acesta nu răspunde la întrebări și conține doar o enumerare a mai multor prevederi legale, fără a fi dată o interpretare a acestora în contextul datelor cerute de ZdG. Răspunsul conține trimiteri la Legea privind accesul la informație și Legea cu privire la secretul comercial, și menționează că agenții economici au fost contractați nu în baza Legii cu privire la întreprinderea de stat și întreprinderea municipală, nu în temeiul legii privind achizițiile publice.

În final însă, se dau asigurări că toate datele vor fi oferite după închiderea Târgului.

„Mai mult, Târgul de Crăciun nu s-a încheiat încă, de aceea, suntem în imposibilitate de a furniza informațiile finale referitoare la cheltuielile, veniturile, încheierea și executarea tuturor contractelor de diferit gen, prestarea serviciilor de diferite tipuri. După încheierea evenimentului și efectuarea tuturor plăților, precum și recepționarea tuturor rapoartelor de activitate din partea prestatorilor de servicii, vom putea oferi informațiile solicitate”, scrie în răspunsul primit de la Guvern.

În ultima zi a Târgului de Crăciun am încercat să aflăm de ce instituțiile statului nu ne spun cum s-au repartizat cele 11 milioane de lei, numele companiilor care au fost contractate și contra căror sume, deși solicitarea de informații stă pe masa acestora mai bine de o lună. De această dată, atât premierul, cât și directorul ÎS „Moldova-Concert” au declarat public că vor oferi informațiile referitor la banii publici cheltuiți.