Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   VIDEO/ Anca Dragu: „Cine nu…

VIDEO Anca Dragu: „Cine nu investește acum în R. Moldova va regreta peste 5-10 ani”

Sursa: Facebook/ Anca Dragu

Guvernatoarea Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a atenționat investitorii că dacă nu investesc în R. Moldova acum, s-ar putea să regrete peste cinci-zece ani. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentu agerpres.ro, unde a discutat despre perspectiva de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană (UE) și sistemul bancar al țării.

Rugată să descrie situația economică în R. Moldova, guvernatoarea a mărturisit: „Creşterea economică şi coordonatele macro-economice, variabilele macro-economice, aş putea spune că sunt bune, stabile, oferă perspectivă şi oferă condiţii de investiţii foarte bune în R. Moldova”.

Mai mult, această nouă perspectivă de a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană ne plasează şi ar trebui să ne plaseze în topul preferinţelor investitorilor. Eu tot spun că celor care nu investesc acum în Moldova le va părea rău peste cinci-zece ani”, a punctat guvernatoarea.

În context, Anca Dragu a remarcat că România „este un investitor cu foarte mult potenţial”. Aceasta a numit domeniile de bază în care ar putea să investească românii, dar și alți cetățeni străini, pe primul loc – IT și digitalizare.

În IT şi digitalizare cred că este principalul domeniu, pentru că R. Moldova este deja foarte avansată pe această cale. Vă spun, în Banca Naţională, eu nu semnez nimic pe hârtie. Totul vine pe e-mail, totul vine cu semnătură electronică şi se vede la nivelul administraţiei această tendinţă, înclinaţie către digitalizare(…). Apoi, zona de energie, investiţiile în energie, în energie verde, reţele de energie, transport şi distribuţie energie electrică, gaze. Acestea, de asemenea, au nevoie de investiţii. Energia verde necesită întăriri semnificative de reţea, aşa că aici se poate face un pachet interesant pentru investiţii. În general serviciile, şi aş spune că trebuie să ne gândim la R. Moldova şi ca un cap de pod pentru investiţiile în reconstrucţia Ucrainei”, a menționat guvernatoarea BNM.

Anterior, Anca Dragu a declarat că își dorește, împreună cu echipa BNM, să atingă obiectivele ce țin de independența băncii și realizări în procesul de integrare europeană.

Fosta ministră română de Finanțe, Anca Dragu, senatoare a Uniunii Salvați România (USR) de București, a fost numită pe 22 decembrie 2023 în funcția de guvernatoare a (BNM), a doua zi după demiterea fostului guvernator, Octavian Armașu. Anca Dragu a obținut cetățenia R. Moldova în ziua în care Octavian Armașu a fost revocat de la șefia BNM.

Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei are un mandat de șapte ani.