Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   În următoarele 10 zile, Parlamentul…

În următoarele 10 zile, Parlamentul trebuie să numească noi vice-guvernatorii la BNM

Până la 20 noiembrie curent Parlamentul trebuie să numească vice-guvernatori la Banca Națională a Moldovei (BNM), în baza proiectului care prevede consolidarea independenței Băncii. Documentul a fost remis Parlamentului spre aprobare, acesta făcând parte din condiții preventive pentru țara să semneze un nou acord cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Prim-ministrul Ion chicu a anunțat că proiectul care prevede consolidarea independenței BNM a fost înaintat spre aprobare în Parlament și că speră să fie cât mai curând examinat și votat, astfel încât noul program cu FMI să poată fi semnat cât mai curând.

„Am solicitat ca Parlamentul să examineze acest proiect, dar și numirea vice-guvernatorilor Băncii Naționale, astfel ca până la 20 noiembrie Republica Moldova să poată raporta FMI-ului despre îndeplinirea tuturor condițiilor preventive. Acest lucru ne va permite să încheiem noul program cu FMI, pentru o perioadă de 3 ani, la începutul lunii decembrie”, a menționat Ion Chicu.

La moment, viceguvernatori ai BNM sunt ocupate de Aureliu Cincilei și Ion Sturzu, numiți în funcție la 12 iulie 2013, pentru o perioadă de 7 ani. În iulie 2020 mandatele celor doi au expirat, însă, conform legislației aceștia vor rămân în funcții până la numirea noilor vice-guvernatori.

Cincilei este soțul deputatei democrate Ruxanda Glavan.

De menționat că în octombrie 2019, Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare recomanda demisia celor doi viceguvernatori ai BNM pentru cele ce s-au întâmplat în sistemul bancar în perioada 7-27 noiembrie 2014.

La 5 martie curent, Procuratura Anticorupție a desfășurat o serie de acțiuni de urmărire penală la sediul BNM. Acțiunile procesual-penale au avut loc în contextul investigării dosarului privind frauda bancară și s-au soldat cu reținerea celor doi actuali viceguvernatori, precum și a ex-guvernatorului BNM Dorin Drăguțanu și ex-viceguvernatoarei Emma Tăbârță. Aceștia sunt bănuți de participare la escrocherie și spălare de bani, ambele infracțiuni comise în proporții deosebit de mari.

Sturza a fost plasat în arest la domiciliu, iar Cincilei este cercetat în libertate. Acesta are interdicția de a nu părăsi localitatea după ce a conlucrat cu ancheta.