Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Un caz de pesta porcină…

Un caz de pesta porcină africană a fost confirmat în raionul Criuleni

Pe teritoriul R. Moldova a fost confirmat un caz pozitiv de pestă porcină africană la porci domestici, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor luni, 13 martie.

Cazul de pesta porcină a fost depistat într-o gospodărie din localitatea Mașcauți, raionul Criuleni.

„Se efectuează controlul rezervoarelor faunei sălbatice, sunt aplicate măsuri de eradicare a focarelor, controlul mișcării animalelor și produselor din carne de porc, screening-ul porcilor domestici și populațiilor de mistreți.

Vă reamintim, că mișcarea porcilor din exploatațiile non-profesionale către abatoare, puncte de sacrificare, târguri de animale, precum și plasarea pe piață a produselor și subproduselor parvenite de la acestea este restricționată”, se anunță în comunicat.

Totodată, reprezentanții ANSA informează că au fost anulate restricțiile la pesta porcină africană în localitatea Mîndîc, raionul Drochia și localitatea Cuhureștii de Sus, raionul Florești. Focarele menționate au fost eradicate cu succes.

În perioada anilor 2016 – 2022, în R. Moldova au fost înregistrate 115 de focare PPA și au fost nimiciți din cauza bolii 32.580 porci domestici și 223 mistreți.

„Agenția solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent în cazul îmbolnăvirii sau pierii animalelor sau a depistării cadavrelor de mistreți.  ANSA atenționează populația să nu utilizeze în hrana porcilor, cereale proaspăt recoltate, resturi culinare, care de asemenea pot determina îmbolnăvirea porcilor cu virusul PPA și să respecte cu strictețe cerințele minime de biosecuritate.

Solicităm cetățenilor de a nu procura produse alimentare din locuri neautorizate, precum și de a nu procura produse alimentare din carne de porc din țările vecine în scopul aducerii acestora în R. Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă”, au declararat reprezentanții ANSA.

Autoritățile anunță că în cazul morții și nimicirii porcilor din cauza PPA, despăgubiri vor primi doar proprietarii a căror animale au fost identificate și înregistrate în conformitate cu prevederile Legii privind identificarea şi înregistrarea animalelor, precum și prevederile privind activitatea sanitară veterinară.

„Agenția este dispusă să acorde persoanelor care au notificat despre depistarea unor cadavre de mistreți și locul amplasării acestora recompense în mărime de 50 euro pentru fiecare cadavru notificat”.