Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Schimbări pe piața energetică. Companiile…

Schimbări pe piața energetică. Companiile grupului Gas Natural Fenosa în R. Moldova au fost vândute

După 19 ani de activitate în R. Moldova, grupul spaniol Naturgy (n.r. ex Gas Natura Fenosa) se retrage din R. Moldova. Un acord de vânzare-cumpărare a filialelor din R. Moldova Î.C.S.„Red Union Fenosa” S.A. și Î.C.S.„Gas Natural Fenosa Furnizare Energie” S.R.L a fost semnat cu „Duet Private Equity Limited”. Tranzacția va fi finalizată în luna iunie 2019.

Compania „Duet Private Equity”, noul proprietar, a fost înființată în 2003 și este specializat în investiții în diverse tipuri de active în industriile de consum. Compania face parte din grupul Duet Group, cu sediul la Londra, fondat în 2002 de Henry Gabay și Alain Ludwig Schibl. Duet Group este acționar majoritar al mai multor administratori de active, precum: Hedge Funds/Long Only, Private Equity/Real Estate and Wealth Management.

Informația despre vânzarea afacerii Naturgy (n.r. fosta Gas Natural Fenosa) din R. Moldova a apărut în presa spaniolă la începutul anului 2018. Publicația elEconomista scria atunci că operațiunea ar putea fi evaluată la peste 500 de milioane de euro.

Deși inițial compania din R. Moldova a refuzat să confirme informația, ulterior pe site-ul companiei a fost publicat un comunicat de presă, în care se arăta că „grupul Gas Natural Fenosa nu a vândut întreprinderile sale din R. Moldova”, dar totodată, compania confirma că unele grupuri au contactat Gas Natural Fenosa și și-au exprimat interesul inițial de a cumpăra cele două întreprinderi din țara noastră, inclusiv unele companii le-au și vizitat.

Ulterior, însă, comunicatul a fost modificat, fiind exclusă informația despre faptul că „unele grupuri au contactat Gas Natural Fenosa și și-au exprimat interesul inițial de a cumpăra cele două întreprinderi din țara noastră, inclusiv unele le-au și vizitat”. 

Pe parcursul celor peste 19 ani de activitate în Republica Moldova grupul spaniol a efectuat investiții de peste 326 milioane de dolari în renovarea și modernizarea rețelelor electrice.