Rusia este, din nou, nemulțumită de prunele moldovenești

Peste 20 de tone de prune moldovenești au fost interzise după ce serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselkhoznadzor) a depistat larve ale moliei estice (Grapholitha molesta Busck) și a interzis importul mărfii.

Lotul de prune din R. Moldova, cu o greutate totală de 20 de tone, a intrat în punctul de control internațional de automobile Krupets din regiunea Kursk, pe data de 26 septembrie. Angajații Administrației Rosselkhoznadzor din regiunile Orel și Kursk au descoperit în în ele larva moliei estice.

„În conformitate cu legislația în vigoare, pentru a preveni pătrunderea și răspândirea acestei molii pe teritoriul Federației Ruse, este interzis importul lotului contaminat”, se arată într-un comunicat oficial al instituției.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în R. Moldova, aceste molii nu sunt un obiect de carantină, însă în Federația Rusă sunt și de aceea autoritățile de acolo au dreptul să le întoarcă. „Fermierii noștri știu despre acest lucru și încearcă să facă tot posibilul ca să prevină apariția lor. Însă, acestea sunt legile naturii și cu ele nu te poți lupta”, susțin reprezentanții ANSA.

Amintim că anterior, la 8 septembrie, partea rusă a interzis, din aceleași motive,  importul a 20 de tone de mere moldovenești, iar pe 2 august, importul a circa 20 de tone de prune moldovenești.

Cu toate acestea, Igor Dodon, șeful statului, consideră că piața rusă este vitală și esențială pentru producătorii moldoveni. „Indiferent cât de mult nu s-ar strădui Guvernul și Parlamentul să strice relațiile noastre cu Federația Rusă, ei nu vor reuși acest lucru. Cifrele vorbesc de la sine”, spunea Dodon, la mijlocul lunii august.

Preşedintele R. Moldova susţine că cea mai mare cantitate de fructe şi legume este exportată în Federaţia Rusă, înregistrând o creştere de 40 de mii de tone în ianuarie-iulie 2017, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. În același timp, președintele evită să recunoască faptul că cel mai mare venit în urma exporturilor de fructe şi legume vine din UE. Federaţia Rusă a interzis, din iulie 2014, importul de fructe şi legume din R. Moldova. Deşi producătorii şi exportatorii au avut de suferit în urma restricţiilor, aceştia au reuşit să se orienteze spre alte pieţe de desfacere, pentru a nu mai fi dependenţi de piaţa rusă.

Totuşi, exportul nu corespunde în mod obligatoriu cu venitul. Astfel, în pofida aparenţelor, cel mai mare venit din urma exportului de fructe şi legume vine dinspre Uniunea Europeană.

Conform datelor Biroului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie-iunie anul curent, totalul exportului de fructe şi legume din R. Moldova a constituit 74,27 milioane USD, dintre care exportul către Uniunea Europeană constituie 38,5 milioane USD, ceea ce reprezintă o pondere de 51% din totalul de exporturi. Exportul către CSI constituie 30,17 milioane USD, respectiv, 40,62% din totalul de exporturi.

Citiți aici:

Adevărata valoare a exportului de fructe şi legume din R. Moldova

 Tone de prune moldovenești au făcut cale întoarsă. De ce Rosselkhoznadzor a luat această decizie?


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *