Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   R. Moldova va contracta un…

R. Moldova va contracta un împrumut de 300 de milioane de euro din partea BERD, pentru a asigura securitatea furnizării gazelor naturale. Acordului de împrumut va fi examinat de Parlament

R. Moldova va contracta un împrumut în sumă de 300 de milioane de euro din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru implementarea proiectului „Securitatea furnizării gazelor naturale”, anunță Parlamentul. Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul, iar Comisia politică externă și integrare europeană – coraportul la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre R. Moldova și BERD, semnat la 23 iunie 2022.

Potrivit Legislativului, creditul va fi debursat în două tranșe a câte 100 de milioane și 200 de milioane de euro, corespunzător. Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea de rezervă a gazelor naturale în scopuri de urgență și în scopul diversificării surselor de aprovizionare.

„Prin ratificarea Acordului de împrumut vor fi diminuate riscurile legate de posibilele limitări sau sistări în furnizarea gazelor naturale în contextul situației politice și a evoluției piețelor energetice din regiune”, anunță Parlamentul.

Potrivit proiectului de ratificare a Acordului de împrumut dintre R. Moldova și BERD, semnat la 23 iunie 2022, odată cu ratificarea de către Parlament, cât și implementarea proiectului, implicit, „va crește securitatea energetică a R. Moldova și puterea de negociere cu furnizorul curent al gazelor naturale SAP „Gazprom”, adițional aceasta va contribui și la onorarea angajamentelor statului asumate în cadrul Tratatului de instituire a Comunității Energetice și a Acordului de Asociere RM-UE și transpuse în Strategia Energetică a R. Moldova până în anul 2030, privind diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu resurse energetice”.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat, pe 31 mai, noul tarif la gazele naturale de 17 lei și 24 de bani (fără TVA) ceea ce constituie 18 lei și 60 de bani cu TVA inclus. Tarif afișat în facturi din 1 iunie.

Atunci, ANRE a respins solicitarea Moldovagaz care a cerut majorarea tarifului la gaz de la 15 lei și 18 bani cu TVA pentru un metru cub de gaze la 22 de lei și 22 de bani (fără TVA), ceea ce constituie 23 de lei și 99 de bani (cu TVA inclus).

La începutul lunii iulie, Moldovagaz a solicită conducerii Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o majorare a tarifului mediu la gazele naturale pentru consumatorii finali cu 45 %.

Dacă ANRE va da curs solicitării Moldovagaz, moldovenii vor achita, din 1 iulie, 23 de lei și 57 de bani, fără TVA, pentru un metru cub de gaze naturale consumate.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”.

Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021.

Pe 27 ianuarie, Agenția Proprietății Publice (APP) anunța că a pregătit documentația de atribuire aferentă procedurii de achiziție publică privind achiziționarea serviciilor de audit a datoriei SA „Moldovagaz” față de SA „Gazprom” și SRL „Factoring Finance” pentru gazele livrate consumatorilor de pe partea dreaptă a Nistrului.

În luna aprilie 2022, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, anunța că de la 1 mai, gigantul rus Gazprom ar putea rezilia contractul cu Moldovagaz în contextul în care până acum nu s-a reușit auditarea datoriei Moldovagaz față de grupul Gazprom pentru gazele furnizate consumatorilor de pe malul drept al Nistrului.

Pe 12 aprilie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a expediat către gigantul rus „Gazprom” o cerere în scris privind prelungirea perioadei de valabilitate a înțelegerilor referitor la auditul și semnarea unui acord de stingere a datoriilor istorice.

După invazia Rusiei în Ucraina, prețul la resursele energetice a crescut constant în R. Moldova. Sunt înregistrate scumpiri la energia electrică, gaze naturale, carburanți, produse alimentare și altele.